Distrugătorul britanic Dragon a traversat strâmtorile turcești și a intrat în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:

Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat că, pe 04.10.2020, distrugătorul Dragon aparținând Forțelor Navale ale Marii Britanii a intrat în acvatoriul Mării Negre.

Potrivit reprezentanților centrului, forțe și mijloace aparținând Flotei ruse din Marea Neagră au început monitorizarea activităților navei britanice.

La jumătatea lunii septembrie, militarii ruși au constatat că navele de luptă ale NATO și-au intensificat prezența în Marea Neagră, în comparație cu anul 2019. Astfel, șeful Direcției Principale Operații din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Serghei Rudskoy, a declarat că numărul intrărilor navelor NATO în Marea Neagră rămâne ridicat, iar durata totală a șederii acestora în regiune a crescut cu 33 la sută.

De asemenea, potrivit precizărilor acestuia, până la 40% dintre aceste nave sunt purtătoare de armamente de precizie cu rază lungă de acțiune. Ca exemplu, el a citat distrugătorul american Franklin Roosevelt, care poate transporta până la 90 de rachete de croazieră Tomahawk.

Serghei Rudskoy a menționat că NATO a crescut intensitatea prezenței în Marea Neagră nu numai a Forțelor Navale, ci și a Aviației Strategice și a mijloacelor de cercetare aeriană.

Comentariul autorului: Intrarea distrugătorului HMS Dragon în Marea Neagră a fost confirmată și de surse locale turcești, care au prezentat fotografii cu trecerea navei prin strâmtori.

Situația de securitate în Marea Neagră s-a detensionat față de perioada anterioară și din timpul exercițiului de comandament și stat major Caucaz-2020, desfășurat în Federația Rusă (21-26 septembrie). Acest lucru a fost posibil ca urmare a retragerii de către SUA a bombardierelor strategice B-52H staționate temporar în cadrul Bazei Aeriene Fairford din Marea Britanie. De asemenea, au ieșit din Marea Neagră și navele NATO prezente în regiune în timpul exercițiului, respectiv distrugătorul USS Rosevelt și nava de desant USNS Yuma aparținând Forțelor Navale americane și nava de cercetare Dupuy de Lome din cadrul Forțelor Navale ale Franței. Ultima dintre navele NATO aflate în Marea Neagră, nava de cercetare britanică HMS Enterprise a ieșit prin strâmtorile turcești în paralel cu intrarea distrugătorului Dragon.

În ultima săptămână s-au redus și zborurile efectuate deasupra acvatoriului Mării Negre cu avioane de cercetare americane și britanice, care decolau de la bazele din Europa (Marea Britanie, Italia, Cipru sau Insula Creta). În perioada 03-04 octombrie, deasupra Mării Negre s-a aflat doar avionul experimental de cercetare radioelectronică Challenger 650 ARTEMIS aparținând Forțelor Armate ale SUA. Aeronava cu numărul de înregistrare N488CR și indicativul BRIO01 a decolat de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu.

Este de așteptat ca, pe timpul șederii distrugătorului britanic în Marea Neagră, avioanele de cercetare aeriană ale SUA și Marii Britanii să revină în regiune. Cu toate acestea, probabil că, intensitatea zborurilor va continua să fie mai redusă decât în luna septembrie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel