Donald Cook a intrat în Marea Neagră pe 23 noiembrie și a desfășurat exerciții de apărare antiaeriană cu Comandamentul Aerian al NATO. Un avion american de patrulare maritimă P-8A, o aeronavă canadiană de luptă multirol CF-188 și un avion de avertizare timpurie și control (AWACS), de tip E3A al NATO, au fost printre participanții la o misiune aeronavală comună, care a verificat nivelul de interoperabilitate în cadrul NATO.
„Vizita noastră în Marea Neagră ne-a îmbunătățit relațiile cu aliații NATO și partenerii din regiune”, a declarat comandantul distrugătorului Donald Cook -Comodor (Cmdr.) Kelley Jones. „Suntem deosebit de recunoscători pentru ospitalitatea bulgară pe care am trăit-o la Varna.” Echipajul a luat parte la sărbătoarea de Ziua Recunoștinței pe debarcader, în timpul unei scurte opriri pentru aprovizionarea cu combustibil în portul Varna, Bulgaria.
Donald Cook este a șaptea navă a US Navy care, s-a aflat în Marea Neagră de la începutul anului 2020.
Conform comunicatului Flotei a șasea americane, Marina SUA desfășoară, de regulă în Marea Neagră, activități comune cu aliații și partenerii NATO - Bulgaria, Georgia, România, Turcia și Ucraina, în scopul menținerii stabilității și prosperității în regiune, precum și pentru a descuraja actorii agresivi care, urmăresc destabilizarea pentru propriul câștig.
Donald Cook a început de curând, cea de-a 11-a patrulare în cadrul Flotei a șasea americane în sprijinul intereselor de securitate națională ale SUA în Europa și Africa. Acțiunile navei din Marea Neagră consolidează interoperabilitatea între aliații și partenerii NATO și demonstrează angajamentul colectiv pentru securitatea în regiunea Mării Negre, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve.
Patru distrugătoare ale marinei americane, inclusiv Donald Cook, staționate în portul Rota, Spania, sunt destinate sprijinului arhitecturii de apărare antirachetă a NATO.
Comentariul autorului: Distrugătorul Donald Cook s-a aflat în Marea Neagră doar nouă zile, deși Convenția de la Montreux din 1936 îi permite să rămână în regiune 21 de zile. Nava și-a început cea de-a 11-a patrulare pe 30 octombrie, când a plecat din baza navală Rota, Spania. În cursul lunii octombrie, distrugătorul a participat în Oceanul Atlantic la exercițiul multinațional “Joint Warrior 20-2”, găzduit de Marea Britanie, în cadrul căruia a executat un antrenament de apărare antirachetă/antiaeriană, lansând o rachetă SM-2 (Standard Missile-2).
Operațiunea Atlantic Resolve, reprezintă un efort continuu de răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, în principal datorită războiului din Donbass, declanșat în 2014. Operațiunea este finanțată în cadrul Inițiativei europene de descurajare. În urma intervenției Rusiei din 2014 în Ucraina, SUA au luat mai multe măsuri imediate pentru a amplifica postura de descurajare de-a lungul flancului estic al NATO, inclusiv creșterea prezenței aeriene, terestre și navale în regiune și îmbunătățirea exercițiilor programate anterior.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News