Distrugătoarele americane ale grupului de luptă Truman desfășoară misiuni în Marea Barents: Această regiune are multiple semnificații strategice din punct de vedere militar

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Portavionul american USS Harry S. Truman, în timpul unei operațiuni împreună cu o navă de suport logistic. Sursă foto: Allied Joint Force Command Naples - JFCNP
Portavionul american USS Harry S. Truman, în timpul unei operațiuni împreună cu o navă de suport logistic. Sursă foto: Allied Joint Force Command Naples - JFCNP

Divizionul de distrugătoare al grupului de luptă Truman a ajuns în Marea Barents, una din locațiile cheie ale apărării NATO. Flota a șasea americană a anunțat, miercuri, că distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Jason Dunham (DDG 109) și USS Stout (DDG 55), desemnate Grupului de Lovire bazat pe portavionul Harry S. Truman (HSTCSG), au efectuat, pe 21 octombrie, operații maritime de rutină în apele internaționale din Marea Barents.

„Operațiile Marinei americane în această regiune sunt în conformitate cu legislația internațională fiind desfășurate pentru a crește gradul de conștientizare în regiune, a descuraja adversarii și a exersa campaniile (militare – nota autorului) în Arctica. Schimbările climatice modifică Arctica, unde topirea gheții și temperaturile mai calde duc la creșterea activității umane și militare, inclusiv a concurenților noștri, precizează Flota a șasea în comunicatul de presă.

Marea Barents, adiacentă Oceanului Arctic, este situată în largul coastelor nordice ale Norvegiei și Rusiei fiind mărginită la sud de Peninsula Kola, unde condițiile meteorologice extreme creează un mediu operațional dificil.

„Abilitatea noastră de a desfășura operații susținute în provocatoarea regiune arctică este esențială pentru a menține o prezență globală îmbunătățită”, a declarat contraamiralul Sean Bailey, comandantul HSTCSG. „Stout și Jason Dunham au intrat în Marea Barents pentru a construi conștientizarea situației Marinei americane în mediul arctic auster și pentru a sublinia angajamentul nostru de a păstra o Arctică liberă și deschisă.”

„Marea Barents este un mediu excepțional de unic și dinamic și reprezintă o mare oportunitate pentru Jason Dunham de a-și consolida pregătirea pentru luptă în Arctica”, a spus Cmdr. Aaron Jefferson III, ofițer comandant al distrugătorului Dunham.

„Capacitatea noastră de a opera cu încredere în orice condiții în domeniul maritim este crucială pentru misiunea noastră și demonstrează hotărârea Marinei față de aliații noștri. Echipa lui Jason Dunham rămâne motivată, în poziție, și gata să răspundă amenințărilor oriunde ar apărea ele.”

În 2020, un grup de acțiune de suprafață, format din trei distrugătoare de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke și nava britanică HMS Kent, a efectuat operații în Marea Barents.

Departamentul american al Apărării (DoD) și-a lansat, în iulie 2024, „Strategia pentru Arctica 2024”, fiind a patra iterație a acestui document, în care se subliniază angajamentul Statelor Unite de a păstra împreună cu aliații și partenerii, Arctica ca o regiune sigură și stabilă.

Potrivit comunicatului Flotei a șasea americane, strategia se bazează pe următoarele documente ale SUA: Strategia Națională de Securitate 2022, Strategia Națională de Apărare 2022 și Strategia Națională 2022 pentru Regiunea Arctică.

Grupul de Lovire Truman este format din nava amiral - portavionul Harry S. Truman (CVN 75); Aripa 1 de portavion (Carrier Air Wing 1 - CVW 1) cu nouă escadrile de aviație îmbarcate; Divizionul 28 Distrugătoare (DESRON 28) cu USS Stout și USS Jason Dunham; crucișătorul din clasa Ticonderoga - USS Gettysburg (CG 64), echipat cu rachete ghidate.

Nota autorului: Marea Barents are multiple semnificații strategice din punct de vedere militar datorită locației sale geografice și a faptului că Oceanul Arctic începe să fie dezghețat o perioadă mai mare din an decât era în trecut.

Este poarta Flotei de Nord a Federației Ruse către Oceanul Atlantic și de aici către întreg oceanul planetar. În compunerea acestei flote sunt cele mai multe submarine echipate cu rachete nucleare.

De asemenea, un atac rusesc cu rachete intercontinentale, lansat împotriva Coastei de Est a SUA de la sol sau de pe submarine dislocate în Oceanul Arctic, are o traiectorie care trece suficient de aproape de Marea Barents pentru a fi accesibilă rachetelor antibalistice SM-3 de la bordul distrugătoarelor americane din clasa Arleigh Burke echipate cu sistemul de luptă Aegis.

SM-3 Block IIA, care este cea mai recentă evoluție a acestui tip de rachetă, are o rază de acțiune de 2.500 km potrivit publicației Missile Threat. Pe 15 octombrie 2024, compania RTX a anunțat că „a intrat în producția la rată maximă pentru Standard Missile-3 Block IIA”.

Potrivit RTX, „SM-3 Block IIA dispune de motoare de rachetă mai mari și un focos cinetic îmbunătățit în comparație cu predecesorii săi, permițându-i să abordeze amenințările mai rapid și să protejeze regiuni mai mari de amenințările cu rachete balistice cu rază scurtă și medie.” Însă, racheta SM-3 a demonstrat, pe 17 noiembrie 2020, că poate intercepta și rachete balistice intercontinentale (ICBM), potrivit unui comunicat de presă al DoD.

În plus, prezența în Marea Barents a distrugătoarelor americane conferă o paletă mai mare de opțiuni pentru comandanții NATO. Din această zonă, rachetele Tomahawk, cu o rază de acțiune de 2.500 de km, au acces la ținte inclusiv în Siberia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel