Disputa dintre Grecia și Turcia nu e doar bilaterală. Vânzarea de armament aduce marile puteri în Mediterană

Eduard Pascu |
Data publicării:
F-16 „Zeus”, Grecia. Sursă foto: Airshow 2018, forțele armate poloneze: Airshow.wp.mil.pl
F-16 „Zeus”, Grecia. Sursă foto: Airshow 2018, forțele armate poloneze: Airshow.wp.mil.pl

Grecia și Turcia sunt printre cei mai mari cumpărători de arme din lume. Rivalitatea lor istorică a contribuit la îmbogățirea industriilor de apărare din Occident - și în ultimul timp și din Rusia.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu i-a transmis joi omologului său grec Nikos Dendias că și alte țări sunt implicate în disputa greco-turcă prin vânzarea de armament, transmite Greek Reporter.

Discuțiile aprinse cu Dendias la conferința de presă de la Ankara au scos la iveală un adevăr ce nu poate fi negat - că atât Grecia, cât și Turcia sunt printre cei mai importanți clienți ai marilor companii din industria de apărare. 

”Sunt țări care vor doar să vândă arme”, afirmă șeful diplomației de la Ankara, referindu-se la programul de modernizare din domeniul apărării din Grecia și la concurența care a apărut între aliații NATO pentru a vinde avioane de luptă și fregate către Atena.

Turcia susține că disputele greco-turce sunt probleme bilaterale care pot fi soluționate prin negocieri între cele două țări. Implicarea puterilor externe, cum ar fi Uniunea Europeană, sunt văzute ca dăunătoare intereselor turcești.

În schimb, Grecia spune că diferențele pot fi soluționate numai dacă ambele țări aderă la dispozițiile dreptului internațional și, în special, la Legea mării ONU și Tratatul de la Lausanne.

 

Cursa înarmării Grecia-Turcia

 

Indiferent de meritele poziției fiecărei națiuni, adevărul este că disputa greco-turcă veche de decenii a ajutat industriile de apărare americane, ruse și europene să vândă echipamente militare ambelor țări.

Cursa înarmării în Marea Egee a fost alimentată de sistemele de arme vândute de la aliații lor. Grecia și Turcia sunt printre cei mai importanți clienți ai industriei de apărare la nivel mondial.

Grecia are a doua cea mai mare alocare din PIB pentru apărare din NATO, după SUA. Aproape 2,68% iar Turcia are 1,86%.

Estimările NATO sugerează că cheltuielile de apărare ale Greciei pentru 2020 au fost de 5.027 miliarde de dolari iar Turcia a cheltuit 12.930 miliarde de dolari în aceeași perioadă.

 

Turcia este al cincilea cel mai mare importator de arme 

 

În perioada 1991-2017, Turcia a fost al cincilea importator mondial de arme. Turcia s-a bazat istoric pe aliații NATO din Statele Unite și Europa pentru nevoile sale de apărare și securitate. SUA au fost cel mai mare exportator de arme către Turcia, oferind 60% din totalul importurilor sale între 2014 și 2018.

Printre țările europene, Franța, Spania și Marea Britanie au fost furnizori importanți. Sub guvernele turcești dominate de militari din anii 1980 și 90, importurile sale de arme din SUA au atins recordul. Au fost achiziționate avioane de luptă, rachete, elicoptere, tancuri, nave și altele care sunt încă utilizate de armata turcă.

Dar Turcia a apelat recent la Rusia pentru achiziționarea unui sistem de apărare antirachetă în valoare de 2,5 miliarde de dolari, o decizie care și-a alarmat aliații NATO și a condus SUA să impună sancțiuni.

Importurile de arme ale Turciei între 2016 și 2020 au scăzut cu 59% în comparație cu perioada 2011-2015, potrivit unui raport recent al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), care publică date, cercetări și publicații privind comerțul internațional cu arme.

Potrivit raportului, unul dintre factorii majori, alături de creșterea producției interne, a fost oprirea livrărilor SUA de avioane de luptă F-35, în 2019, după ce Turcia a importat sisteme de apărare aeriană rusești.

 

Grecia dublează bugetul pentru apărare


Grecia s-a bazat, de asemenea, în principal pe aliații NATO pentru importurile sale de arme. La sfârșitul anului 2020, a aprobat bugetul de stat 2021, care include o dublare a cheltuielilor de apărare. Se preconizează că bugetul pentru apărare al Greciei va ajunge la aproximativ 5,5 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari SUA), mai mult decât dublul valorii din 2020.

Grecia va achiziționa cel puțin patru fregate și 18 avioane de luptă franceze Rafale, dar și F-35. În plus, va achiziționa elicoptere și drone, își va moderniza flota de avioane F-16 și va recruta suplimentar 15.000 de militari.

Grecia a devenit un câmp de luptă pentru aliații NATO concurenți care s-au grăbit să vândă noi fregate și să câștige din programul masiv de modernizare a forțelor sale armate.

Accentul din ultimele luni s-a îndreptat către fregate, întrucât Grecia a anunțat că intenționează să procure nave de ultimă generație pentru a-și îmbunătăți capacitățile în Marea Egee și în estul Mediteranei, în fața amenințării turcești.

Statele Unite, Regatul Unit, Spania, Italia și Franța - aliații NATO ai Greciei și Turciei - au făcut deja oferte, care sunt examinate în prezent de ofițerii din Statul Major de Apărare din Grecia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel