Dispozitive folosite de spionii KGB, scoase la licitaţie în Beverly Hills

Eduard Pascu |
Data publicării:
Masina de codificat mesaje folosita de spionii KGB
Masina de codificat mesaje folosita de spionii KGB

Dinţi falşi cu cianură, sau pachete de ţigări care disimulează un aparat foto, sunt câteva dintre dispozitivele arsenalului serviciilor secrete sovietice care vor fi scoase la licitaţie în Beverly Hills la sfârşitul acestei săptămâni, relatează AFP.

După cum o atestă vânzarea organizată de casa americană de licitaţii Julien's Auctions, aparatele foto miniaturale făceau furori în rândul spionilor KGB în perioada Războiului Rece. Puteau fi ascunse în orice obiect vestimentar: în poşete elegante purtate de femei, catarame de curea, perii de pantofi, inele, sau chiar cravate, transmite Agerpres.

O altă piesă de rezistenţă din panoplia agenţilor secreţi, microfonul, putea fi ascuns în scrumiere, stilouri şi farfurii din porţelan.

Specializată în ''cultură pop'' şi în obiecte care au aparţinut unor celebrităţi sau legate de lumea muzicii, sportului şi a cinemaului, Julien's Auctions face cu prilejul acestei licitaţii ''un salt pe piaţa de vânzări istorice şi aşteaptă colecţionarii din lumea întreagă'', a explicat pentru AFP, Kody Frederick, unul dintre responsabilii vânzării.

''Mulţi doresc să achiziţioneze piese unice, specifice unei perioade când echipamentele digitale încă nu se inventaseră'', a precizat Frederick.

''Oamenii care au creat aceste obiecte au fost cu adevărat pionieri ai miniaturizării'', a mai spus acesta, comparând ''telefonul mobil gigantic'', unul dintre obiectele scoase la vânzare, ''gros cât şase cărămizi'' şi destinat să fie folosit din maşină, cu smartphone-urile din zilele noastre.

O mare parte dintre obiectele care vor fi puse în vânzare pe 13 februarie, atât la sediul casei de licitaţii din Beverly Hills, California, precum şi online, au fost în posesia unor agenţi secreţi adevăraţi. Obiectele au ajuns în Statele Unite după căderea blocului sovietic, la începutul anilor 1990, şi au fost adunate pentru colecţia ''Muzeului KGB'', deschis la New York în ianuarie 2019, dar care şi-a închis apoi porţile din cauza pandemiei de COVID-19.

Printre piesele de rezistenţă ale colecţiei se află o replică a unei umbrele cu vârful otrăvit cu care a fost ucis scriitorul bulgar Georgi Markov, disident asasinat la Londra în 1978. Această celebră ''umbrelă bulgară'' a fost estimată la o sumă cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de dolari.

Apariţie emblematică în filmele de spionaj, dinţii falşi cu cianură au existat şi în realitate. ''Dinţii erau concepuţi pentru a se sparge atunci când muşcau într-un fel anume, iar agenţii care cădeau în mâna inamicului se puteau astfel sinucide pentru a evita să fie torturaţi şi să dezvăluie informaţii compromiţătoare'', a explicat Julien's Auction. Un exemplar va fi pus în vânzare în Beverly Hills la un preţ estimat între 800 şi 1.200 de dolari.

Deşi au fost anunţate iniţial şi alte instrumente cu potenţial mortal - un ruj şi un stilou cu care se putea trage gloanţe - nu au putut fi scoase la licitaţie, din cauza legislaţiei californiene referitoare la armele de foc.

Pasionaţii de spionaj pot alege din seria de obiecte care dispun de un compartiment pentru a ascunde microfilme sau alte documente: butoni, pantofi cu toc fals, monede goale pe interior sau ''capsule rectale''.

În completarea lotului, Julien's Auctions va scoate la licitaţie şi alte ''relicve'' din timpul Războiului Rece, cum ar fi un carnet şcolar care i-a aparţinut lui Che Guevara datând din 1942, scrisori semnate de acesta sau de tovarăşul său Fidel Castro, una dintre ele expunând planurile de a se infiltra în Havana (estimată la o sumă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de dolari), sau anumite obiecte legate de perioada cursei spaţiale americano-sovietice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel