Dislocarea sistemelor antiaeriene rusești S-400 în Belarus ar crea noi amenințări pentru SUA și NATO 

Ionel Copcea |
Data publicării:

Într-o postare publicată pe site-ul Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) din SUA se apreciază că achiziționarea de către Republica Belarus a unor sisteme de rachete antiaeriene rusești de tip S-400 Triumf va reprezenta o amenințare serioasă pentru Statele Unite și pentru NATO.

Publicitate

Autorul articolului, George Barros, consideră că reprezentanții Kremlinului vor folosi în avantajul propriu sistemele de apărare antiaeriană S-400 din Republica Belarus.

Pe 14 ianuarie 2021, comandantul Forțelor Aeriene și de Apărare Antiaeriană din Republica Belarus a anunțat că, în prezent, au loc discuții precontractuale pentru echiparea divizioanelor de rachete, care operează acum sistemele S-300, cu sisteme noi de tip S-400 și Pantsir-S.

Potrivit autorului articolului, Kremlinul încearcă, probabil, să integreze sistemele de apărare antiaeriană existente în Republica Belarus în propriul său sistem național, ceea ce va conferi Moscovei controlul asupra utilizării lor. Rusia încearcă să desfășoare sisteme noi și să le conducă și pe cele existente în Republica Belarus, în scopul asigurării controlului în spațiul aerian al statelor NATO și al Europei de Est, mai mult decât o face acum cu sistemele dislocate deja în Regiunea Kaliningrad.

“O astfel de integrare ar reduce și mai mult capacitatea NATO de a apăra statele baltice”, se arată în articol. 

Probabil că, autoritățile de la Kremlin vor folosi viitorul exercițiu Vest-2021 planificat în septembrie anul acesta pentru a consolida în continuare controlul Rusiei asupra sistemelor de apărare din Republica Belarus. Este demn de reamintit faptul că, pe 14 ianuarie, Forțele Aeriene și de Apărare Antiaeriană din Republica Belarus au desfășurat exerciții cu folosirea de arme noi și modernizate, în scopul protejării teritoriului împotriva armelor de precizie și a vehiculelor aeriene fără pilot. Reprezentanții Ministerului Apărării din Republica Belarus au anunțat că experiența acumulată în timpul antrenamentului din 14 ianuarie va fi utilizată în exercițiul comun cu unități rusești Vest-2021. Este foarte probabil ca Federația Rusă să efectueze aceste exerciții în vestul țării și în Republica Belarus.

În opinia lui George Barros, Moscova se străduiește să echipeze unitățile de apărare antiaeriană din Republica Belarus cu sisteme S-400 până în luna septembrie a acestui an, astfel încât unitățile militare din cele două state să le poată folosi la exercițiul Vest-2021.

Comentariul autorului: Teoretic, este posibil ca Federația Rusă să livreze Republicii Belarus cel puțin un regiment de rachete antiaeriene S-400 până în luna septembrie 2021. Mai ales că partea rusă aproape a finalizat dotarea trupelor proprii cu astfel de sisteme. După ce în ultimii ani concernul de apărare aerocosmică Almaz-Antey a livrat Ministerului rus al Apărării câte patru regimente de rachete antiaeriene S-400 pe an, în 2021 este planificată livrarea a doar două regimente.

Practic însă, este aproape imposibil să se realizeze acest lucru într-un interval atât de scurt, în situația în care negocierile se află abia în faza precontractuală.

Acest lucru nu înseamnă că la exercițiul Vest-2021 nu vor putea fi întrebuințate sisteme de rachete antiaeriene S-400. Ținând cont de mobilitatea mare a acestora, ele pot fi dislocate cu ușurință din Federația Rusă în Republica Belarus.

Trebuie menționat și faptul că sistemele de apărare antiaeriană ale Federației Ruse și Republicii Belarus sunt integrate deja într-un sistem unic al statului unional, care folosește componentele existente pe teritoriul fiecăruia dintre cele două state.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel