Discuțiile dintre serviciile secrete egiptene și turce sunt afectate de dosarele Libia și Frăția Musulmană

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Se intensifică tensiunile între oficialii serviciilor de informații egiptene și turce din cauza refuzului Ankarei de a extrăda membrii Frăției Musulmane și a ambițiilor președintelui Recep Tayyip Erdogan în Libia, divergențe care amenință reconcilierea turco-egipteană.

Negocierile secrete de apropiere dintre Cairo și Ankara sunt conduse de directorul general egiptean de informații, Abbas Kamel, și de șeful serviciilor secrete turcești, Hakan Fidan, oficiali care încearcă să găsească un teren comun în majoritatea problemelor strategice precum Frăția Musulmană, Libia și Siria.

A treia întâlnire planificată, după întâlnirile anterioare din mai și septembrie 2021, a fost amânată pe termen nelimitat, punând în pericol procesul de reconciliere.

 

Frăția Musulmană se află în fruntea agendei regimului de la Cairo

 

Deși ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat la 1 februarie că s-au înregistrat foarte puține progrese din partea egipteană, principalul punct de conflict rămâne Frăția Musulmană.

Extrădarea suspecților membri ai organizației care trăiesc în exil în Turcia, conform dorințelor președintelui Abdel-Fattah el-Sisi, a fost unul dintre principalele subiecte discutate de Fidan și Kamel.

Deși Fidan l-a asigurat pe Kamel că a făcut lobby pentru extrădarea persoanelor implicate, el a recunoscut că nu a putut face mare lucru, pentru că foarte mulți membri ai Frăției Musulmane au primit recent cetățenia turcă și calitatea de membru în Partidul Justiției și Dezvoltării, aflat la guvernare, al președintelui Recep Tayyip Erdogan. Fidan i-a oferit lui Kamel justificări pentru refuzul de a preda numele de pe lista egipteană, dar nu a reușit să-l convingă.

 

Libia și Siria

 

Intervenția Turciei în estul Libiei a împiedicat, de asemenea, apropierea dintre cele doua state. Serviciul de informații turc a organizat o serie de vizite pentru oamenii de afaceri turci interesați de sectorul construcțiilor și de alte domenii importante de activitate din Benghazi (estul Libiei). Pe lângă faptul că acest demers amenință contractele profitabile ale companiilor egiptene, regimul de la Cairo este îngrijorat și de eforturile Ankarei de a-l judeca pe generalul Khalifa Haftar, aliatul Egiptului.

Un site francez specializat în intelligence a relatat că serviciile secrete turce continuă să trimită luptători sirieni în Libia, în ciuda promisiunilor repetate ale Ankarei de a opri procesul și a-i repatria pe cei existenți deja.

Atmosfera tensionată din Cairo a crescut pe 3 februarie, după operația SUA din provincia Idlib împotriva liderului organizației Stat Islamic, Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi.

Serviciile secrete turce se bucură în continuare de legături puternice în regiunea siriană, care este încă în afara controlului lui Bashar al-Assad.

Fidan continuă să sprijine gruparea Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) condusă de Muhammad al-Jolani în regiune, având o cooperări conjuncturală cu Washingtonul, căruia îi oferă uneori informații precise despre persoanele căutate de CIA şi Agenţia de Informaţii pentru Apărare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel