Discurs halucinant al lui Lavrov. Rusia a dinamitat înțelegerile negociate la sânge chiar de URSS, acum 50 de ani, dar se plânge că ”OSCE este în stare deplorabilă”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Europei de Est în perioada Războiului Rece
Harta Europei de Est în perioada Războiului Rece

Discursul uluitor al lui Lavrov evidențiază ipocrizia Kremlinului. După ce a anexat părți din Ucraina și a încălcat frontierele acesteia, Moscova deplânge acum starea deplorabilă a OSCE, format în care au fost negociate acum 50 de ani principiile călcate în picioare de Rusia.

Rusia trebuie să afirme cu regret că OSCE se află într-o formă deplorabilă și perspectivele sale ca organizație sunt neclare, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o întâlnire a miniștrilor de externe OSCE.

El a amintit că Rusia a depus eforturi maxime pentru a forma un spațiu comun de securitate în Europa bazat pe cooperare.

„Din păcate, elitele politice occidentale, care și-au arogat dreptul de a decide soarta umanității, au făcut o alegere miop nu în favoarea OSCE, ci în favoarea NATO. În favoarea filozofiei de izolare, jocuri geopolitice cu sumă zero și logica „stăpân – sclav”. Una dintre componentele cheie ale acestei politici a fost expansiunea nesăbuită a NATO către Est, care a început după dizolvarea Organizației Tratatului de la Varșovia”, a explicat ministrul rus de externe.

 

Discursul ireal al oficialilor ruși amintește de Germania nazistă

 

Lavrov a adăugat că statele NATO au distrus dimensiunea politică și militară a OSCE cu propriile mâini. „În puțin mai mult de 12 luni, Actul final de la Helsinki va împlini 50 de ani. Trebuie să observăm cu regret că OSCE se apropie de această aniversare într-o formă deplorabilă și perspectivele sale rămân neclare”, a spus Lavrov.

Cu toate acestea, Serghei Lavrov omite să menționeze ce s-a negociat cel mai intens timp de doi ani în cadrul Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa (CSCE).

Atunci, URSS a obținut reasigurarea formală că statele din spatele Cortinei de Fier vor rămâne în sfera sa de influență, prin introducerea în Actul Final de la Helsinki a două principii: inviolabilitatea frontierelor și integritatea teritorială. Aceste principii fundamentale sunt acum încălcate în mod flagrant de Federația Rusă.

Practic, Rusia adoptă astăzi un comportament similar cu cel al Germaniei naziste, inventând amenințări externe pentru a justifica invazia țărilor vecine.

Asemenea anilor 30 - când Aliații au sperat că Hitler se va mulțumi cu ocuparea/anexarea Austriei și Cehoslovaciei - statele europene au crezut acum că Putin se va limita la anexarea ilegală a Crimeei. Cu toate acestea, statele NATO și-au recalibrat evaluările și nu mai exclud posibilitatea unei confruntări cu Rusia.

***

Actul final de la Helsinki (1975) a fost un acord semnat de 35 de state care a încheiat Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa, desfășurată la Helsinki, Finlanda.

Gerald Ford și membrii delegației americane la summitul de la Helsinki din iulie 1975 / Arhivele Naționale SUA, via wikipedia

Uniunea Sovietică a dorit o conferință europeană pe probleme de securitate, în speranța că o astfel de întâlnire va avea ca rezultat recunoașterea oficială a granițelor politice din Europa de Est care fuseseră stabilite după al Doilea Război Mondial. 

 Actul final de la Helsinki a fost oarecum nepopular în Occident, existând voci care atrăgeau atenția că acceptarea granițelor însemna recunoașterea implicită a anexării a Estoniei, Letoniei și Lituaniei de către URSS și a dominației sovietice asupra Europei de Est.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel