UPDATE: Directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, a fost reţinut, luni, de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de luni, a lui Gabriel Ţuţu pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influenţă în formă continuată şi fals intelectual.
De asemenea, s-a dispus urmărirea penală şi reţinerea unei persoane pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că persoana vizată în dosar ar fi fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă.
Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.
"Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)", arată anchetatorii.
Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.
"În schimbul acestor 'servicii' suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", menţionează procurorii anticorupţie.
DNA informează că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
----
Potrivit Antena 3 CNN și Digi 24, Gabriel Țuțu a fost audiat de DNA în dosarul prin care MApN a achiziționat mai multe măști și viziere într-un contract de 11 milioane de lei, bani care ar fi ajuns la fiul lui Victor Pițurcă.
Aceste măști au fost neconforme, lucru precizat și de medici.
----
Amintim că în 2020 Virgil Popescu, pe atunci ministrul Economiei, a anunțat că Romarm va produce măști pentru populație și pentru cadrele medicale, în contextul pandemiei de COVID-19.
„Lucrăm ca la Romarm să fie aceleași capacități de producție pentru a fi în rezerva strategică, să producem aceeași cantitate de materiale, respectiv 500.000 de măști pentru populație și 150.000 de măști pentru spitale”, preciza la vremea respectivă Virgil Popescu.
Despre ce dosar e vorba în cazul reținerii șefului ROMARM și a lui Victor Pițurcă
Anul trecut Victor Pițurcă ar fi fost audiat în secret de către procurorii militari în dosarul măștilor achiziționate pentru MApN, scrie DC News, care citează Prosport.ro.
În anul 2020, în perioada stării de urgență, șeful direcției medicale MApN, generalul D.P., s-ar fi ocupat de "operațiunea" de achiziționare a măștilor. Acesta i-ar fi trasat sarcină șefului farmaciilor din cadrul Direcției Medicale MApN, C.P., să găsească transport și fondurile necesare pentru achiziționarea echipamentelor medicale, în special măști de protecție, întrucât MApN nu dispunea de sumele respective.
După ce ar fi un găsit furnizor chinez prin italienii Riccardo și Andrea Barsanti, generalii MApN și-ar fi dat seama că nu au fonduri suficiente și ar fi apelat la Victor Pițurcă. Fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal ar fi finanțat întreaga operațiune, firma administrată de fiul său, Alexandru Pițurcă (SC PAV GREEN ENERGY SRL) ar fi fost cea care ar fi plătit transportul măștilor.
Procurorii ar fi investigat ulterior posibile fapte de corupție comise de către generalii MApN, dar și fapte de evaziune fiscală. În plus, procurorii ar suspecta și o infracțiune de eludare a taxelor pentru că operațiunea s-ar fi derulat printr-un intermediar.
Victor Pițurcă nu este la prima interacțiune cu procurorii DNA, el fiind investigat în ceea ce privește rezilierea contractului dintre fostul selecționer al naționalei României și FRF. Totodată, Victor Pițurcă a fost anterior condamnat cu suspendare în Dosarul Valiza.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News