Directorul CIA: În 2022 a existat un risc real ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

În toamna anului 2022, există un risc real ca Rusia să poată folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, a declarat directorul CIA, William Burns. Burns a îndemnat să nu neglijăm riscurile de escaladare, dar și să nu ne lăsăm intimidați de Kremlin.

„A existat un moment în toamna anului 2022 când cred că a existat un risc real al unei posibile utilizări a armelor nucleare tactice”, a declarat Burns sâmbătă, în cadrul unui eveniment organizat de Financial Times, într-un discurs comun cu șeful agenției britanice de informații MI6, Richard Moore.

La sfârșitul anului 2022, Burns s-a întâlnit cu șeful serviciilor secrete rusești, Narîșkin, în Turcia, unde a subliniat autorităților ruse consecințele unui posibil atac nuclear, a declarat Burns.

El le-a îndemnat să nu se lase intimidate de amenințările nucleare ale Kremlinului.

„Cu toate acestea, nu am crezut niciodată, și acesta este punctul de vedere al instituției mele, că ar trebui să ne speriem inutil de acest lucru. Putin este un bătăuș. El va continua să își agite arma”, a adăugat oficialul.

Șeful serviciilor secrete britanice l-a numit pe Putin „profund iresponsabil” și a fost de acord cu Burns că aliații ar trebui să continue să sprijine Ucraina.

„Așa cum a spus Bill, nimeni din Occident nu se va lăsa intimidat de acest tip de discuții sau de comportamentul statului rus, pentru că știm că trebuie să rămânem în această situație și să încercăm să-i ajutăm pe ucraineni să-și recâștige independența și suveranitatea”, a adăugat Moore.

După cum a relatat Voice of America, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat recent că Rusia își „ajustează” doctrina privind armele nucleare și că este periculos pentru puterile nucleare occidentale să se „joace cu focul”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat astfel de afirmații ale Rusiei cu privire la utilizarea armelor nucleare drept parte a „programului de intimidare” al acestora, în contextul discuțiilor cu aliații cu privire la dotarea Ucrainei cu arme cu rază lungă de acțiune.

Guvernul SUA a anunțat vineri un nou pachet de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include muniții pentru sistemele de apărare aeriană, proiectile de artilerie, vehicule blindate și nave de patrulare.

Dar, Zelenski a făcut din nou presiuni pentru mai mult sprijin în cadrul unei întâlniri de vineri cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și cu înalți oficiali militari din aproximativ 50 de națiuni care susțin Ucraina la baza aeriană Ramstein din Germania, plângându-se la un moment dat că forțele ucrainene operează cu „un minim de armament” împotriva forțelor ruse mai mari și mai bine înarmate din sudul și estul Ucrainei.

„Trebuie să putem sa utilizam aceste capacități cu rază lungă de acțiune, nu numai pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci și pe teritoriul Rusiei”, a declarat Zelenski, astfel încât Rusia să fie nevoita să caute pacea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel