Directorul CIA: Eșecul respingerii ajutorului destinat Ucrainei ar fi o greșeală "de proporții istorice''

S.I. Catalin |
Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Neacordarea unui ajutor militar adecvat Ucrainei ar însemna o greșeală "de proporții istorice" pentru aliații occidentali, a scris directorul CIA, William Burns, într-un articol pentru Foreign Affairs Magazine publicat pe 30 ianuarie. "Cheia succesului constă în menținerea ajutorului occidental oferit Ucrainei", a scris Burns. "Dacă Statele Unite s-ar îndepărta de conflict în acest moment crucial și ar tăia sprijinul acordat Ucrainei ar fi un autogol de proporții istorice".

Comentariile lui Burns vin în contextul în care unii legislatori atât din Statele Unite, cât și din Uniunea Europeană continuă să blocheze finanțarea ajutorului militar destinat Ucrainei

Republicanii din Senatul SUA au blocat anterior un proiect de lege de finanțare care includea un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, insistând că orice ajutor militar suplimentar trebuie să includă schimbări majore și semnificative la frontierele interne. În timp ce, în decembrie, premierul ungar Viktor Orban a pus veto la un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) pe care Uniunea Europeana dorea sa-l acorde Kievului.

S-au înregistrat progrese în încercarea de a obține sprijin pentru finanțarea militară suplimentară, dar soarta ambelor pachete de ajutor rămâne incertă.

Într-un acord care se așteaptă să fie dezvăluit încă de săptămâna viitoare, negociatorii din Senatul SUA au convenit asupra unui acord care restricționează în mod semnificativ trecerile ilegale de migranți la frontiera sudică a SUA, deblocând în același timp asistența pentru Ucraina.

 

Cât timp poate conta Ucraina pe un ajutor continuu din partea SUA?

 

Proiectul de lege se va confrunta probabil cu o opoziție dură în Camera Reprezentanților, unde președintele Mike Johnson ar fi avertizat că va fi "mort încă de la debut".

De asemenea, Ungaria și-a manifestat, cu părere de rău, disponibilitatea de a renunța la opoziția față de un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) dacă se vor face concesii pentru ca U.E să revizuiască anual pachetul de finanțare.

Cu toate acestea, unele țări U.E și-au exprimat scepticismul față de această propunere, insistând că Ungaria va bloca finanțarea de la an la an, în timp ce va căuta concesii suplimentare. Un summit special al Consiliului European va avea loc la 1 februarie pentru a discuta în continuare despre finanțare.

Burns a opinat că furnizarea de arme către ucraineni va pune Kievul într-o poziție mai bună pentru a-și negocia propria soartă, asigurând "o victorie pe termen lung pentru Ucraina și o pierdere strategică pentru Rusia".

"Ucraina ar putea să-și protejeze suveranitatea și să se reconstruiască, în timp ce Rusia va fi lăsată să se confrunte cu costurile de durată ale nebuniei lui Putin".

Directorul CIA, care ocupă funcția de șef al agenției sub administrația Biden din 2021, a vizitat ultima dată Ucraina în ianuarie 2023, informându-l pe președintele Volodimir Zelenski cu privire la strategia militară rusă pe frontul din Ucraina, scrie Kyiv Independent.

La acea vreme, Burns a purtat discuții cu oficialii ucraineni cu privire la cât timp poate conta Ucraina pe un ajutor continuu din partea SUA după ce republicanii au câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților.

 

Macron: U.E trebuie să susțină Ucraina chiar dacă SUA își retrage ajutorul

 

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să susțină Ucraina cu sau fără sprijinul militar al Statelor Unite, a declarat președintele francez Emmanuel Macron în timpul unui discurs susținut în Suedia pe 30 ianuarie.

,,Acesta este un moment decisiv și de testare pentru Europa", a spus Macron. "Trebuie să fim pregătiți să acționăm pentru a apăra și a sprijini Ucraina, indiferent de ceea ce este nevoie și de ceea ce decide America".

Ajutorul financiar și militar al SUA pentru Ucraina a fost suspendat de luni de zile, deoarece congresmenii republicani blochează asistența militara în valoare de 61 de miliarde de dolari. Posibilitatea ca fostul președinte Donald Trump să câștige un al doilea mandat în 2024 subminează și mai mult încrederea în Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul suedez Ulf Kristersson, Macron a susținut că Europa trebuie să fie pregătită să preia controlul asupra propriei securități și a viitoarelor relații cu Moscova, indiferent de politica americană.

,,Europa a fost norocoasă să aibă America ca partener, dar trebuie să fim lucizi. Ucraina face parte din continentul european și, indiferent ce decide SUA, noi trebuie să luăm deciziile corecte și îndrăznețe pentru a sprijini Ucraina și poporul ucrainean", a declarat Macron.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel