A fost de altfel și prima întâlnire față în față dintre Trump și Zelenski de la dezastruoasa reuniune de la Casa Albă din februarie, când președintele și alți oficiali americani l-au criticat public pe Zelenski pentru că nu a arătat suficientă recunoștință față de sprijinul SUA și au suspendat temporar livrările de arme și schimburile de informații.
Casa Albă a inițiat de atunci un demers urgent cu presiuni majore pentru a încheia un acord de pace în Ucraina.
Fotografii publicate, inclusiv de Biroul de Presă al Președinției Ucrainei, i-au arătat pe cei doi lideri discutând îndeaproape, fără consilieri, direct sub „privirile” decorurile impresionante ale Bazilicii Sfântul Petru.
Ulterior, Zelenski i-a mulțumit lui Trump pentru „întâlnirea pozitivă” pe care au avut-o. Reacția liderului Ucrainei a venit într-o postare pe rețelele sociale.
„Am discutat multe lucruri față în față. Sperăm să obținem rezultate în toate domeniile abordate,” a scris Zelenski.
„Protejarea vieților ucrainienilor, încetare completă și necondiționată a focului, o pace justă și durabilă care să prevină izbucnirea unui alt război. O întâlnire simbolică, care are potențialul de a deveni istorică, dacă vom obține rezultate comune”, a mai transmis Zelenski.
Imediat după întâlnirea cu Volodimir Zelenski din Bazilica Sfântu Petru, Trump a ieșit cu o poziție dură împotriva Rusiei. E prima astfel de abordare de la preluarea mandatului secund
Un purtător de cuvânt al Casei Albe, care l-a însoțit pe Trump, a declarat că cei doi lideri „s-au întâlnit în privat astăzi și au avut o discuție foarte productivă.”
Oficialii din ambele tabere au afirmat că întâlnirea a durat aproximativ 15 minute și că liderii au convenit să continue discuțiile.
Într-o postare pe Truth Social, imediat după revenirea din Roma, Trump a ridicat posibilitatea impunerii unor noi sancțiuni Rusiei după atacul asupra Kievului din săptămâna precedentă, punând sub semnul întrebării dorința lui Putin de a încheia pacea, punctează CNN.
„Nu exista niciun motiv pentru ca Putin să lanseze rachete asupra zonelor civile, orașelor și satelor ucrainene, în ultimele zile,” a scris Trump. „Aceasta mă face să cred că poate nu dorește să oprească războiul, ci doar mă amăgește, și Rusia va trebui să fie tratată altfel, prin 'sancțiuni bancare' sau 'sancțiuni secundare'. Prea mulți oameni mor!!!”, s-a rezumat trump să transmită.
Propunerea SUA, o capitulare a Ucrainei?
O propunere de plan de pace avansată de Trump prevede în principal încetarea permanentă a focului, recunoașterea de către SUA a peninsulei Crimeea ca fiind de jure parte a Rusiei și recunoașterea de facto a controlului rusesc asupra celorlalte teritorii ucrainene ocupate, cu excepția zonelor din regiunea Harkov, excluderea aderării Ucrainei la NATO (nu și pe cea a aderării la UE), ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, trecerea sub control american a centralei nucleare Zaporojie și garanții de securitate pentru Ucraina oferite de state voluntare, în principal europene.
Într-o contrapropunere transmisă Washingtonului, Ucraina și aliații săi europeni cer amânarea discuțiilor despre teritorii până la încheierea unui armistițiu - fără a recunoaște controlul rusesc asupra vreunui teritoriu ucrainean -, amânarea de asemenea a ridicării sancțiunilor împotriva Rusiei, garanții sporite de securitate pentru Ucraina și despăgubirea acesteia de către Rusia pentru daunele provocate de război, amintește Agerpres.
Tema Crimeei a devenit în mod special un nou subiect de tensiune între Ucraina și SUA, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins categoric oficializarea controlului rus asupra acestei peninsule, provocând o reacție virulentă din partea lui Trump, care l-a avertizat că 'poate avea pacea, sau poate lupta încă trei ani înainte să piardă toată țara'.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News