La începutul acestei luni, şase nave militare ruseşti şi un submarin au tranzitat strâmtorile Bosfor şi Dardanele către Marea Neagră pentru a participa la exerciţii în proximitatea apelor teritoriale ucrainene, aminteşte agenţia de presă Reuters.
"Cel mai bun răspuns la (agresiunea rusă împotriva Ucrainei) ar fi să asigurăm securitatea continentului european și să acceptăm Ucraina în NATO", a declarat Vasil Bodnar într-o conferință de presă la reședința ambasadei Ucrainei la Ankara, potrivit agenției de presă Anadolu.
Întrebat dacă ar putea izbucni un război în toată regula, Vasil Bodnar a spus că informațiile pe care le are sugerează că Rusia nu are aceste capacități, dar că este pregătită pentru operațiuni locale și provocări în anumite regiuni.
"Suntem pregătiți pentru cel mai rău scenariu", a spus diplomatul ucrainean.
În ceea ce privește recunoașterea de către Rusia, în această săptămână, a regiunilor controlate de separatiști în estul Ucrainei și desfășurarea de trupe acolo, Bodnar a calificat aceste acțiuni drept o încălcare flagrantă atât a suveranității ucrainene, cât și a dreptului internațional.
Întrebat despre prezenţa navelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei, ambasadorul ucrainean la Ankara a declarat într-un interviu acordat agenţiei Reuters că aceste nave reprezintă ''un mare pericol'' pentru ţara să şi a descris prezenta navală rusească în Marea Neagră drept ''copleşitoare''.
''Considerăm că, în cazul unei invazii militare extinse sau a începerii acţiunilor militare împotriva Ucrainei - când războiul ar deveni nu doar de facto, ci şi de jure - vom solicita guvernului turc să examineze posibilitatea închiderii strâmtorilor din Marea Neagră pentru statul agresor [n.a Rusia]'', a precizat Vasil Bodnar.
Conform Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936, Turcia poate închide strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele străine în caz de război sau atunci când este ameninţată. Rusia a acuzat în repetate rânduri NATO de încălcarea acestei convenţii, care limitează accesul în Marea Neagră al navelor militare ce nu aparţin ţărilor riverane.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a avut recent o tentativă de mediere a relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Ucraina, a declarat miercuri că Turcia va face toate demersurile necesare pentru ca relaţiile sale cu aceste două state să nu fie afectate.
Stat membru NATO, Turcia şi-a dezvoltat cooperarea militară şi energetică cu Federaţia Rusă, dar în acelaşi timp a vândut drone militare Ucrainei, gest care a iritat Moscova.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News