Richard Haas, diplomat american cu experiență, fost consultant senior al președintelui George W. Bush pentru Orientul Mijlociu, în prezent președintele think-tank-ului Council on Foreign Relations, susține însă că acesta nu este nicidecum un război pentru extinderea NATO sau pentru o viitoare astfel de extindere în Ucraina, că, de altfel, nu este vorba deloc despre NATO, sau despre Statele Unite, ci este un război lansat de Rusia pentru a eradica Ucraina ca entitate suverană.
Pentru că Ucraina reprezintă o cale alternativă la națiunea "slavă", adică o țară caracterizată printr-un sistem politic democratic și legături profunde cu Occidentul. Acest lucru este inacceptabil pentru Putin, întrucât poate să alimenteze cererile interne privind transformarea Rusiei pe o cale similară.
Obiectivele lui Putin sunt atât de existențiale încât este greu de crezut că războiul se va încheia imediat când cele două părți ajung la vreun fel de reglementare teritorială. Convingerea lui Putin că timpul va slăbi hotărârea occidentală îl face mai puțin dispus să ia în considerare orice fel de compromis pentru a pune capăt războiului.
Din partea Ucrainei, dorința de a-și recupera teritoriul pierdut, primirea despăgubirilor economice din partea Moscovei și tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele de război exclud în mod similar compromisul. Astfel, Haas consideră că este nevoie ca toată lumea să se pregătească pentru un conflict prelungit.
Politica Americii se schimbă față de China
Potrivit fostului consilier prezidențial, răspunsul Occidentului la agresiunea rusă în Ucraina ar fi putut afecta calculele Chinei asupra Taiwanului. Beijingul trebuie să presupună că orice utilizare a forței militare împotriva Taipeiului va duce la sancțiuni economice severe.
Mai mult, în timp ce Statele Unite și alte state au ajutat Ucraina doar indirect, există o posibilitate reală ca acestea să fie direct implicate în apărarea Taiwanului.
Este posibil ca eșecul Rusiei de a obține o victorie rapidă și eșecurile sale constante pe câmpul de luptă să determine, de asemenea, China să se rețină, deși va învăța din greșelile Rusiei și își va întări capacitățile sale.
În același timp, China poate crede că acordarea unor cantități masive de sprijin material și financiar Ucrainei va afecta capacitatea Occidentului de a ajuta militar Taiwanul. Liderii săi ar putea concluziona, de asemenea, că legăturile economice mai profunde ale țărilor occidentale cu Beijingul decât cu Moscova le vor face mai puțin dispuse să impună sancțiuni dure.
"Statele Unite trebuie să colaboreze cu Taiwanul și Japonia pentru a demonstra Chinei că orice utilizare a forței împotriva Taipeiului va avea ca rezultat mai multe costuri decât beneficii, sfătuind în același timp pe cel din urmă să nu ia măsuri potențial provocatoare", consideră Haas.
Statele Unite ar trebui să-și conducă aliații în încercarea de a-și verifica dependența economică față de China și nu trebuie permisă folosirea acestei dependențe pentru a câștiga pârghia geopolitică asupra Occidentului.
Haas recomandă, de asemenea, ca Statele Unite să încerce să găsească o modalitate de a reintroduce un element diplomatic special în relația sa în deteriorare bruscă și periculoasă cu China
Drepturi și obligații
Drepturile sunt esențiale pentru orice democrație, dar singure nu pot face democrația sigură sau eficientă. Motivul este simplu: inevitabil, drepturile intră în conflict între ele. Vedem asta în fiecare zi în Statele Unite, pe probleme de la avort la arme.
Atunci când apare un astfel de conflict de drepturi, rezultatul este adesea în impas. Acest lucru inhibă proiectarea și implementarea răspunsurilor la provocările din țară și din străinătate, iar ciocnirile drepturilor pot duce cu ușurință la violență internă.
Prin urmare, angajamentele atât între cetățeni și guvernul lor, cât și între guverne sunt necesare pentru a evita aceste rezultate și pentru a permite democrației să funcționeze eficient și pașnic.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News