Ministrul Dîncu a făcut referire la cei care critică procesul de înzestrare, precizând că avioanele sunt vechi, au 40 de ani vechime și România ar fi trebuit să achiziționeze aeronave noi. Unii au lansat chiar și ideea că țara noastră ar fi trebuit să „ardă etapele” și să achiziționeze F-35.
Achiziționarea aeronavelor din Norvegia e o etapă de tranziție pentru trecerea la generația a V-a, care se preconizează că va avea loc din 2030. În cadrul interviului acordat Televiziunii Române, Dîncu a amintit că aeronavele nu sunt mașini second hand iar F-urile achiziționate din Norvegia mai au o resursă de zbor de aproximativ 2.500 de ore, fapt ce ne va permite să le utilizăm încă 10 ani.
România nu are ce face în acest moment cu F-35. „Am fi folosit F-35 tot ca F-16”
F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române
Și, după ce a reiterat din nou că țara noastră are securitatea pe care și-o permite, ministrul Apărării le-a amintit celor care cereau F-35 Lightning II că în acest moment, chiar dacă ipotetic România ar fi avut bani să achiziționeze avioane de generația a V-a americane, ar fi făcut-o degeaba.
Asta întrucât F-35 e un sistem complex care trebuie să fie parte integrată de comandă control cu alte sisteme moderne, precum nave de război sau drone. Toate acestea lipsesc încă României, fapt pentru care am fi „folosit F-35 tot ca F-16”.
Și, am adăuga noi, F-35 vine cu costuri de întreținere colosal mai mari decât F-16.
Cu alte cuvinte, până la F-35, trebuie să achiziționăm celelalte componente ale sistemului.
„Ca să achiziționăm F-35 ar fi trebuit să avem modernizat întregul sistem de apărare, întregul sistem economico-strategic. Avioanele F-35 sunt complexe de comandă și control, care comandă nave de război, drone etc. Chiar dacă prin absurd am fi avut bani să achiziționăm F-35, dar și posibilitatea - pentru că ele nu pot fi achiziționate imediat - nu am fi avut ce face cu ele. Le-am fi folosit tot ca F-16”, a precizat Vasile Dîncu.
„Trebuie să fim sinceri, e și o chestiune de bani. Una e să ai un buget de apărare cum își pot permite țările foarte dezvoltate să comande cinci escadrile de F-35 și alta e să ai bani pregătiți doar pentru ceea ce ne putem permite acum, dincolo de faptul că în acest moment nu aveam încă ce face cu F-35”, a conchis ministrul Apărării.
Amintim că România a decis achiziționarea a 32 de F-16 din Norvegia. În acest sens vom avea complete trei escadrile, lucru care ar fi trebuit să se întâmple de acum 10 sau chiar 15 ani. În pofida faptului că sunt pe finalul resursei de zbor, afacerea e un foarte bună ținând cont că România a achitat pentru cele 32 de avioane 354 de milioane de euro plus 100 de milioane pachet logistic. Prețul e mult sub cel plătit pentru prima escadrilă din Portugalia care a costat peste 900 de milioane de euro. Mai mult, F-urile norvegiene vin în configurare superioară.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News