Din Turcia cu dragoste pentru principalul său aliat: Noul avion Su-25 „Laçin” - versiunea modernizată de turci a Su-25 „Frogfoot” rus

Su-25 „Laçin”, standard produs de Turcia pentru Azerbaidjan. Photo source: Ministerul Apărării din Azerbaidjan
Su-25 „Laçin”, standard produs de Turcia pentru Azerbaidjan. Photo source: Ministerul Apărării din Azerbaidjan

În cadrul expoziției internaționale ADEX-2024 desfășurate în perioada 22-24 septembrie la Baku, compania Turkish Aerospace Industries (TAI) a prezentat aeronava de atac Su-25 „Frogfoot” modernizată pentru Forțele Aeriene din Azerbaidjan, cunoscută și sub denumirea turcă “Laçin”. 

Acordul privind modernizarea acestor aeronave a fost semnat în vara anului 2023 la expoziția IDEF-2023 de la Istanbul, după cum a informat TAI pe site-ul său.

Obiectivul acordului este de a realiza integrarea sistemelor turcești cu muniții ghidate și modernizarea avionicii pentru aeronavele aflate în prezent în inventarul Comandamentului Forțelor Aeriene din Azerbaidjan.

 

Primul Su-25 rus modernizat la standardul Laçin de turci a fost livrat principalului aliat al Turciei în mai 2024

 

2. Su-25 „Laç... (su-25-prc-e2prc-80prc-9elacinprc-e2prc-80prc-9d-azerbaidjan_59826300.jpg)

Su-25 „Laçin”, standard produs de Turcia pentru Azerbaidjan. Photo source: Ministerul Apărării din Azerbaidjan

Primul Su-25 modernizat la standardul Laçin a fost transferat Forțelor Aeriene din Azerbaidjan în luna mai a acestui an. Ca parte a modernizării, companiile turcești au integrat câteva rachete și bombe de înaltă precizie produse în Turcia în sistemul de control al armelor aeronavei azere.

Astfel, Su-25 “Laçin” modernizat a fost prezentat la ADEX-2024 împreună cu racheta de croazieră SOM de la Roketsan și bomba aeriană ghidată OFAB-250-LG cu sistem de ghidare prin laser de la Aselsan. 

Modernizarea aeronavei de atac azer Su-25 a fost împărțită în două etape. În prima etapă, Merhale-1, aeronava a primit sistemul de control al focului UBAS pentru integrarea armelor precum bombele ghidate MK83 de 450 kg și MK82 de 225 kg echipate cu kitul de ghidare KGK. 

Bombele aeriene cu acest kit pot lovi ținte de la sol cu ​​mare precizie la distanțe de până la 100 km în orice condiții meteorologice, fără ca aeronava de transport să intre în zona de apărare antiaeriană a inamicului.

 

Noul chit KGK a fost deja integrat și pe F-16 și F-4 Phantom ale Turciei

 

3. F-16 ale A... (f-16-turcia_46084700.jpg)

F-16 ale Armatei turce

KGK ajută la obținerea unei raze maxime de atac de 110 km când bomba este eliberată de la altitudini mari și de 35 km când este eliberată de la altitudini mici. Setul de aripi KGK dezvoltat de Tübitak Sage, Institutul de cercetare și dezvoltare al industriei de apărare din Turcia, a fost deja integrat pe flotele de F-16 și F-4 Phantom ale Turciei.

A doua etapă, Merhale-2, implică o reproiectare completă a avionicii aeronavei și integrarea de arme precum bombele HGK ghidate prin GPS, precum și rachetele de croazieră aer-sol SOM.

Livrările de rachete SOM către Azerbaidjan ar trebui să înceapă în viitorul apropiat, aceste arme urmând a fi instalate nu doar pe aeronavele de atac Su-25, ci și pe pe dronele grele Akinci.

Conform datelor publice, la începutul anului 2024 Forțele Aeriene din Azerbaidjan aveau în înzestrare 14 avioane de luptă MiG-29 (inclusiv trei versiuni MiG-29UB) și 38 de avioane de atac Su-25 (inclusiv cinci Su-25UB). 

După cum a fost recent anunțat oficial și analizat și de DefenseRomania, Azerbaidjanul a început să primească și avioanele de luptă multirol chinezo-pakistaneze JF-17C, contractate din Pakistan, care vor înlocui aeronavele rusești MiG-29.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel