Din Rusia, cu dragoste. Ce jocuri geopolitice face Moscova în vremuri de pandemie?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagini din timpul transportului ajutorului medical din Rusia către Italia, sursă foto: Ministerul Apărării rus
Imagini din timpul transportului ajutorului medical din Rusia către Italia, sursă foto: Ministerul Apărării rus

„Din Rusia , cu dragoste" un slogan cu multă însemnătate geopolitică care nu va fi uitat prea curând şi care atrage după sine un război informaţional şi propagandistic orchestrat de Moscova împotriva Occidentului, împotriva Uniunii Europene şi împotriva NATO.

Sloganul ''From Russia With Love'' a fost imprimat, pentru prima dată, pe avioanele militare pe care autoritățile ruse (Ministerul rus al Apărării) le-a trimis în lună martie în Italia, ca parte a unei ample operațiuni de ''asistență medicală" a Kremlinului în anumite țări occidentale.

La începutul acestei luni, Rusia a trimis în Serbia 11 avioane militare cu personal şi echipamente medicale, imprimate cu acelaşi slogan, destinate contracarării epidemiei de coronavirus. Decizia a fost luată în contextul în care, potrivit Kremlinului, preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a cerut ajutor umanitar din partea Rusiei.

Rusia a început, dincolo de graniţele sale, să exploateze pandemia şi să transforme toată acesta situaţie critică în avantaje geopolitice. Astfel, Moscova a început prin a-şi construi imaginea de ''bun samaritean'' pe 22 martie când a început expedierea primelor echipamente medicale către Italia, cei drept în urma unei discuţii pe care preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimiri Putin, a avut-o cu premierul Italiei, Giuseppe Conte.

De atunci, utilitatea asistenței medicale oferite de Rusia a fost pusă la îndoială, deoarece ziarul italian La Stampa a venit la scurt timp cu dezvăluiri, precizând că cea mai mare parte a ajutorului umanitar trimis de Moscova, aproximativ 80%, pentru lupta cu coronavirusul, s-a adeverit a fi inutil.

Pe lângă echipamentele medicale, ca parte asa zisului ''ajutor medical'' Rusia a trimis personal medical militari, inclusiv virusologi în Italia.

Mathieu Boulegue, expert al Chatham House – Institutul Regal pentru Afaceri Internaţionale, precizează într-o analiză publicată de The Moscow Times, ca trimiterea de către Rusia a unor medici militar în Italia a avut cu totul alt scop de cât cel prezentat iniţial. Acesta este de părere că acest lucru a reprezentat o oportunitate pentru autoritățile ruse să obțina informaţii şi experiență la prima mână despre modul în care pandemia de coronavirus se răspândeşte.

Dar asta nu este tot. Ziarul italian „La Stampa" a mai precizat că printre cei 104 medici și „specialiști" trimiși de Rusia se află ofițeri ai GRU – serviciul de informaţii al Armatei ruse, care purta același nume și pe vremea Uniunii Sovietice (până în 1991). Afirmația din „La Stampa" a fost sprijinită și de un fost expert al NATO, Hamish De Bretton. „Fără îndoială că printre ei se află și ofițeri ai GRU", a precizat Hamish De Bretton. Pentru specialiștii serviciilor de informaţii din întreaga lume, afirmația este credibilă, cunoscute fiind metodele GRU în operaţiunile sale de spionaj.

Tactică de soft power a Rusiei – cea a bunului samaritean care sare în sprijinul celor mai puternic afectaţi de pandemia COVID-19 – nu s-a oprit la Italia. Ofensiva ''fermecatoare'' a Moscovei a continuat la 1 aprilie, după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avut o discuţie telefonică cu omologul sau rus Vladimir Putin, în cadrul căreia s-a căzut de comun acord ca Rusia să trimită o aeronava militară cu echipamente medicale în Statele Unite.

Tot ceea ce Rusia a făcut, atât în cazul Italiei, cât şi în cazul Statelor Unite, a reprezentat şi reprezintă un joc pur geopolitic. În cazul Italiei, propagandişti Kremlinului au vrut să sublinieze absența solidarității europene în lupta împotriva pandemiei. În cazul Statelor Unite, s-a dorit conturarea imaginii ca Washingtonul este slab și nu poate face față unei situaţii de criza apărute pe plan intern - mai ales că echipamentele medicale nu au fost donate, aşa cum Kremlinul a susţinut prin vocea propagandistului Dmitri Peskov, ci au fost cumpărate de la o companie rusă care are strânse legături cu industria militară şi care se află sub sancțiuni americane.

La fel de amplificată este și narațiunea care, în timp ce întrega lume luptă împotriva răspândirii pandemiei de COVID-19, Kremlinul binevoitor doneaza echipamente medicale, care altfel ar putea fi folosite pentru a salva cetățenii ruși.

''Cadourile rusești'' vin întotdeauna cu un preț care trebuie plătit pe termen lung!

Asistența medicală oferită de Rusia ar fi putut fi interpretată ca un act de solidaritate internațională, dacă Moscova ar fi trimis un ajutor similar şi Spaniei. În realitate, aceasta reprezintă o operațiune de PR-self-service care are ca scop obtinerea unor concesiuni imediate și viitoare din partea Occidentului.

Într-o lume a coronavirusului în care asistența medicală internațională a fost politizată, autoritățile ruse sunt o altă parte a problemei și nu soluția. Și există o mulțime de ținte pe care Kremlinul le are în vedere pentru a-și continua activitatea „de exploatare pandemică", în special în Balcani și regiunea Mării Negre.

Rămâne de văzut cât de eficientă va fi toată această ofensivă a Kremlinului, ce va obține cu adevărat Moscova în schimb și dacă toată această operaţiune de PR îi va aduce beneficiile pe care le-a urmărit.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel