Nu demult, industria germană de apărare putea produce 300 de Leopard 2 pe an, dar acum doar 30% dintre tancurile armatei germane sunt operaţionale

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata germană. Foto: Bundeswehr
Armata germană. Foto: Bundeswehr

Nu este o noutate faptul că Germania nu este cel mai bun exemplu când vorbim despre capabilităţi militare. Cu cât ne scufundăm mai mult în detaliile privind capacitatea de luptă a Germaniei, cu atât mai gravă pare situația. Germania are aproximativ 30% din piesele de artilerie PzH 2000 în stare operațională, stocuri de muniție pentru aproximativ trei zile de război activ, IFV-uri Puma și elicoptere Tiger care funcționează defectuos.

Bundeswehr și-a recunoscut capacitatea de luptă limitată, dar și disponibilitatea limitată de a participa la misiuni NATO de bază. Acum există îndoieli serioase cu privire la faptul că armata germană își poate îndeplini angajamentele NATO în cadrul forţei NATO de reacţie rapidă (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF) 

Problema este că Germania s-a pregătit să preia conducerea forței militare a NATO cu cel mai înalt nivel de pregătire, dar când a venit momentul s-a dovedit că nu este pregătită, relatează cotidianul german Spiegel.

Începând de duminică (1 ianuarie 2023), Germania a preluat conducerea forței militare a NATO cu cel mai înalt nivel de pregătire pentru intervenție în luptă, cu mii de trupe în așteptare și gata să fie desfășurate în câteva zile

Potrivit jurnaliștilor Spiegel, Bundeswehr nu a reușit să formeze un batalion de 30 de tancuri Leopard 2A7, gata de luptă, care ar fi trebuit să facă parte din VJTF. Batalionul 393 Tancuri al Bundeswehr, desemnat să îndeplinească această sarcină s-a dovedit a avea doar 20 din 40 de tancuri în stare operațională. Situaţia a fost mult mă gravă, deoarece la începutul acestui an Batalionul 393 Tancuri avea 17 tancuri Leopard în stare operaţională.

Prin urmare, pentru a ajunge la numărul necesar de 30 de tancuri alocate VJTF, militarii germanii au fost nevoiți fie să caute tancuri la alte unități, fie să implice în schimb Batalionul 107 Tancuri - aparent singurul batalion complet operațional pe Leopard 2A7 din Bundeswehr.

Dar, tabloul nu ar fi complet dacă nu am menționa informațiile obținute de Bild de la André Wüstner, președintele Asociației Forțelor Armate Germane (Deutscher Bundeswehrverband). Acesta a declarat că din cele 300 de tancuri Leopard 2 aflate în serviciul armatei germane, doar 30% sunt operationale.

Acestea fiind spuse, situația tancurilor din Germania pare a fi un paradox: după ce a produs pe vremuri peste 3.600 de tancuri Leopard 2, industria germană nu poate asigura acum o întreținere suficientă pentru cele utilizate de Bundeswehr, dar și pentru tancurile utilizate de alte țări.

În altă ordine de idei, procesul de transfer al tancurilor Leopard 2 către Ucraina a fost limitat și de lipsa pieselor de schimb necesare pentru repararea tancurilor scoase din depozitele armatei.

Cu siguranță, răspunsul la aceste probleme ar trebui să fie extinderea producției, atât în ceea ce privește piesele de schimb și vehiculele noi, cât și modernizarea versiunilor mai vechi ale Leopard 2.

De exemplu, compania germană Krauss-Maffei Wegmann [KMW] a precizat deja că actuala capacitate maximă de producție de tancuri noi este de aproximativ 50 de vehicule pe an, adică aproximativ 4 pe lună, iar modernizarea tancurilor vechi se poate desfășura la un ritm de 60-70 pe an, adică 5-6 pe lună.

Deși, în urmă cu 30 de ani, KMW a produs 300 de Leopard 2 pe an, sau 25 de unități pe lună. Merită menționat că marea majoritate a acestor vehicule au ajuns direct la Bundeswehr.

Este destul de greu să presupunem că KMW va putea crește producția de șase ori pe termen scurt, doar pentru a ajunge la nivelul de producţie din vremurile în care Germania avea cele mai multe tancuri din cadrul NATO.

Prin urmare, este puțin probabil ca Berlinul să fie capabil să schimbe radical situația în viitorul apropiat. Chiar dacă luăm în considerare finanțarea suplimentară de 100 de miliarde de euro pentru apărare, care va proveni dintr-un fond special în următorii ani.

Cu toate acestea, după cum a remarcat președintele Asociației Forțelor Armate Germane (Deutscher Bundeswehrverband), Bundeswehr nu are nevoie de 100 de miliarde, ci de 300 de miliarde de euro. Și este nevoie de o creștere reală a bugetului apărării, nu de un fond, de aproximativ 10 miliarde pe an doar pentru a respecta obligațiile în fața NATO.

Între timp, bugetul apărării germane pentru 2023 este de 50,1 miliarde de euro, și este cu 0,3 miliarde mai mic decât în 2022. Creşterea din fondul special mai adaugă încă 8,5 miliarde pentru a ajunge la aproape 60 de miliarde în total.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel