Etapa a treia - România: Primul grup de piloți ucraineni a încheiat pregătirea în Franța și va ajunge la Centrul F-16 de la Fetești

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Primul pilot român aflat în programul din centrul de instruire de la Borcea care zboară un F-16; Tânărul pilot român a zburat un F-16 olandez, asistat de instructori ai Lockheed Martin. Foto: Ministrul Apărării Angel Tîlvăr
Primul pilot român aflat în programul din centrul de instruire de la Borcea care zboară un F-16; Tânărul pilot român a zburat un F-16 olandez, asistat de instructori ai Lockheed Martin. Foto: Ministrul Apărării Angel Tîlvăr

România va fi etapa finală de pregătire pentru piloții ucraineni care au absolvit cursurile pregătitoare din Franța.

Primul grup de piloți militari ucraineni pregătiți de Franța a finalizat încă o etapă de pregătire pentru trecerea la avioanele F-16, a relatat serviciul de presă al Forțelor Armate ale Franței, pe rețeaua de socializare X.

Formarea din Franța a piloților ucraineni s-a desfășurat timp de 6 luni, pe avioanele de antrenament Alphajet.

Remarcăm formula găsită de Forțele franceze privind furnizarea de detalii referitoare la numărul de personal pregătit - ”Numărul de piloți care au absolvit cursul relevant răspunde nevoilor operaționale ale Ucrainei”.

Primele informații privind cursul de pregătire din Franța au fost făcute publice abia în luna iulie de către LeMonde care relata atunci că viitorii piloți ucraineni de luptă F-16 urmează un curs accelerat de pregătire în Franța pe avioanele de antrenament cu reacție Alphajet.

Cursurile din Franța, desfășurate în perioada martie-septembrie 2024, au constat în pregătire teoretică şi practică pentru viitorii piloți ucraineni de F-16.

Pentru antrenamentul de zbor au fost folosite avioanele de antrenament cu reacție Alphajet, care sunt echipate cu un panou de instrumente care îl imită pe cel de pe avioanele de luptă F-16, notează ArmiyaInform.

Cursurile din Franța au reprezentat etapa a 2 a de formare pentru piloții ucraineni, după ce aceștia s-au pregătit câteva luni în Marea Britanie, unde au învăţat să comunice în engleză. 

 

Urmează etapa a 3 a. Destinația: Centrul F-16 de la Borcea

La baza aeriană din Franța în care piloți ucraineni au fost pregătiți nu există avioane de vânătoare F-16. Prin urmare, după absolvire, probabil că piloții ucraineni vor merge la centrul de pregătire din România, deoarece Franța nu are avioane de luptă F-16, pentru care piloți sunt pregătiți.

Amintim că, săptămâna trecută, ministrul român al apărării Angel Tîlvăr a confirmat că primii piloți ucraineni vor ajunge în curând pentru pregătirea de la Centrul de F-16 de la Baza 86 Borcea din România.

Din sursele interne ale DefenseRomania, în prezent, la Centrul de pregătire F-16 de la Baza 86 Borcea, sunt deja 11 avioane ale Forțelor Regale Aeriene Olandeze.

Ucraina are nevoie de un număr cât mai mare de piloți de F-16, mai ales că Danemarca a anunțat că va livra un alt lot de avioane de luptă F-16 Ucrainei până la sfârșitul acestui an.

 

Centrul de pregătire a piloților de F-16 din România e o adevărată mină de aur pentru Forțele Aeriene

Deși Centrul de instrucție F-16 din România asigură antrenamente și pentru piloții statelor NATO sau cei ai Ucrainei, facilitatea de la Borcea reprezintă o mare oportunitate pentru Forțele Aeriene Române care au posibilitatea să-și antreneze viitorii piloți de F-16 fără să mai aștepte disponibilitatea altui centru de antrenament din străinătate.

Trebuie subliniat că locurile pentru sloturile de pregătire a piloților F-16 din celelalte centre e limitat. 

Centrul nu putea fi ridicat într-un timp de doar câteva luni fără implicarea directă a aliaților României, în special Olanda, dar și a producătorului Lockheed Martin, care au asigurat transferul tehnologic în țara noastră. România a pus la dispoziție infrastructura.

Lockheed asigură și instructajul, în timp ce Olanda a trimis la Borcea avioane F-16 pentru antrenarea piloților.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel