Încă o măsură a dezastrului Armatei ruse: Kievul a recuperat 100 kg de aur din cele 12 mii de vehicule blindate și echipamente de artilerie rusești distruse pe frontul din Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Pierderile Armatei ruse sunt greu de măsurat, dar ca să ne facem o idee privind anvergura dezastrului pentru Kremlin, putem să luăm cifrele prezentate de ministerul apărării de la Kiev, care spune că a reciclat 1.000 de tone de fier vechi care conțin metale prețioase.

 

Aurul, argintul și platina din echipamentele Armatei ruse distruse pe câmpul de luptă din Ucraina completează bugetul guvernului de la Kiev. Cele 42 de milioane de hrivne (aproximativ un milion de euro) obținute din reciclarea materialelor nu impresionează, dar cantitățile de material prețios arată dimensiunea pierderilor suferite de Rusia.

Astfel, potrivit anunțului Ministerului Apărării de miercuri, 14 august, în unitățile militare ale Forțelor Armate și în locurile desemnate au fost acumulate în total 1.000 de tone de echipamente distruse care conțin metale prețioase.

În fier vechi au fost găsite 100 kg de aur, 1900 kg de argint și 25 kg de platină. Ministerul Apărării a prelucrat metale prin întreprinderi private specializate de prelucrare.

După vânzarea metalelor prețioase, fondurile sunt repartizate astfel: 80% pentru aur și platină și 50% pentru argint sunt direcționate către bugetul de stat, restul de 20% și, respectiv, 50% rămân în fondul special al Ministerului Apărării și sunt utilizate pentru nevoile Forțelor Armate.

De unde provine mia de tone de echipamente reciclate?

Tanc T-80 BV distrus de ucraineni

Păi, potrivit proiectului de investigație open-source Oryx, pierderile totale în războiul din Ucraina ale Armatei Federației Ruse totalizează 17.418 de echipamente, din care 12.728 au fost distruse, alte 762 au fost deteriorate, un număr de 988 de echipamente au fost  abandonate, în timp ce ucrainenii au capturat 2.940 de piese de tehnică militară deținută de Armata rusă.

Subiectul pierderilor de tehnică militară rusească a fost abordat în dese rânduri și de DefenseRomania.

Pentru actualizare, trebuie să menționăm că doar dacă ne uităm la tancurile pierdute de ruși vedem că numărul este unul uriaș - 3.324.

Spre exemplu, odată descris de Vladimir Putin drept „cel mai bun tanc din lume”, tancul T-90M a atins recent o piatră de hotar care ridică câteva întrebări cu privire la aprecierea președintelui rus - 104 tancuri T-90M și-au găsit sfârșitul în Ucraina.

Asta ca să nu mai vorbim de tancurile T-72 care au depășit borna 1.500. De asemenea, tancurile T-80, în diferite variante, au ajuns la peste 900 de unități pierdute.

T-90M este cel mai avansat tanc rusesc desfășurat în Ucraina. Primul T-90 a intrat în funcțiune pentru prima dată în 1992, iar T-90M este a patra iterație a modelului, intrând în funcțiune în 2019. T-90 combină în esență șasiul probat al lui T-72 cu sistemele avansate în turela T-80. 

Pe hârtie, T-90 nu este tancul de top al Rusiei. Această onoare îndoielnică revine lui T-14 Armata, dar rușii au ezitat să îl trimită pe frontul din Ucraina. Potrivit rapoartelor, Rusia are în dotare aproximativ 20 de T-14 Armata.

De ce se teme Rusia să trimită tancuri ultra-moderne T-14 Armata în cimitirul din Ucraina? Răspunsul (subiectiv, dar foarte plauzibil) venea încă de anul trecut, chiar de la generalul Kirilo Budanov, șeful structurii de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR/HUR).

Potrivit acestuia, mult-trâmbițatele avantaje ale T-14 sunt supraevaluate, iar regimul de la Kremlin se teme de pierderi grave de imagine pentru industria sa de apărare, care nu ar mai avea succes la export cu noul tanc.

„Cred că T-14, când și-au dat seama că ar putea exista un efect devastator asupra atractivității în continuare la export a acestei mașini, nu a fost niciodată lansat pe front”, a adăugat șeful informațiilor militare ucrainene.

Evaluarea este confirmată, indirect, de către șeful concernului rus de apărare Rostec, Serghei Chemezov, care spune că tancul T-14 „Armata” nu va apărea pe câmpul de luptă în războiul din Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel