Din cauza situației de la granița cu Belarus, Polonia va suspenda dreptul la azil, a anunțat Tusk

Militari polonezi ai Brigăzii 12 Mecanizate
Militari polonezi ai Brigăzii 12 Mecanizate

Donald Tusk a declarat sâmbătă că, din cauza situației de la granița cu Belarus, urmează să suspende dreptul la azil în țară. Mișcarea face parte din strategia sa de a reduce migrația ilegală. El este pe cale să ceară aprobarea Uniunii Europene.

Situația Poloniei reamintește cât de problematică este o graniță comună cu Rusia sau cu satelitul său, Belarusul.

Premierul polonez Tusk a declarat sâmbătă că va suspenda dreptul la azil. Potrivit acestuia, Polonia trebuie să recâștige controlul 100% asupra cine intră și cine iese din țară.

„Dacă cineva vrea să vină în Polonia, trebuie să accepte normele și obiceiurile poloneze. Trebuie să-și dorească să se integreze”, a spus el la convenția Platformei Civice de la Varșovia.

Șeful guvernului a anunțat că pe 15 octombrie va prezenta strategia migrației în ședința de Guvern pentru ca aceasta să devină strategia guvernamentală.

Tusk a criticat politicile guvernului anterior, despre care a spus că este cel mai pro-imigrație guvern din Europa. „De opt ani, partidul Lege și Justiție (PiS) a construit un sistem parțial corupt, care a permis afluxul necontrolat de sute de mii de migranți. Fie că a fost la granița cu Belarus sau din cauza sistemului de vize...”, a spus premierul, citat de onet.pl.

El se pregătește acum să solicite aprobarea deciziei sale la Uniunea Europeană. „Voi cere recunoașterea acestei decizii în Europa. Știm foarte bine cum dreptul la azil este folosit abuziv de Lukașenko, Putin, traficanții de persoane și traficanții”, a spus el.

Tusk a făcut acest pas din cauza tensiunilor tot mai mari de la granița belarusă-polonă.

Premierul a subliniat cât de dificilă este situația la graniță din cauza presiunii migrației organizate de Belarus și Rusia. Și-a amintit de moartea unui tânăr soldat polonez.

Amintim că în iunie, unul dintre militarii polonezi dislocați la graniță a murit în urma unui atac al unui migrant care l-a înjunghiat pe soldat prin gardul de oțel. Unii dintre migranții din Belarus folosesc o serie de tactici pentru a ataca forțele de ordine de la frontieră. Migranții aruncă arme albe înspre militari sau folosesc sulițe artizanale pentru a-i răni pe militari.

În iulie, parlamentul polonez a aprobat o lege care facilitează folosirea armelor de către forțele de securitate împotriva migranților la granița cu Belarus.  Varșovia acuză Minskul că încurajează și ajută migranții să treacă granița poloneză.

”Nu vom implementa nicio idee europeană și UE dacă suntem siguri că acestea ne amenință securitatea”, a subliniat el, explicând că se referă la pactul UE privind migrația. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel