După cum arată datele prezentate de agenție, în ultimele opt luni ale anului 2022, Armenia a importat mai multe mașini de spălat din UE decât în ultimii doi ani. În plus, importul de frigidere în Kazahstan a fost în luna august de trei ori mai mare decât în aceeași lună a anului trecut.
De asemenea, și cererea de pompe electrice pentru sân a crescut vertiginos. În pofida faptului că natalitatea scade în Armenia și Kazahstan, oferta de astfel de dispozitive în prima jumătate a acestui an a crescut de trei, respectiv de cinci ori.
Oficialii europeni cred că aceste electrocasnice sunt revândute apoi Rusiei. Aceștia sunt îngrijorați de faptul că anumite componente ale bunurilor furnizate pot fi utilizate în scopuri militare. În lunile trecute, s-a semnalat faptul că în tancurile rusești au fost găsite piese de la mașini de spălat și frigidere.
Pe 20 octombrie, șeful Serviciului Federal Vamal (FTS) al Federației Ruse, Vladimir Bulavin, a declarat că 1,6 milioane de tone de mărfuri, în valoare de 12,6 miliarde de dolari, au fost aduse în Rusia prin intermediul importurilor paralele.
Cu o lună mai devreme, șeful Ministerului industriei și comerțului, Denis Manturov, declarase pentru cotidianul Izvestia că bunuri în valoare de 20 de miliarde de dolari vor fi importate în Rusia prin importuri paralele până la sfârșitul anului 2022. Potrivit precizărilor sale, importurile paralele vor funcționa în Rusia până la sfârșitul anului 2023.
Reprezentanții Ministerului industriei și comerțului au informat că bunurile din industria ușoară, produsele din metal și plastic, mașinile și piesele auto, electricele și electrocasnicele sunt cele mai căutate categorii pentru importurile paralele.
Autoritățile ruse au făcut apel la importurile paralele după ce un număr mare de mărci străine s-au retras de pe piața din Rusia. Ministerul industriei și comerțului a promis că va revizui lista mărfurilor o dată pe trimestru.
Unele companii străine și-au suspendat operațiunile din Rusia ori au oprit livrările pe fondul situației geopolitice și a sancțiunilor antiruse impuse în urma operației militare speciale desfășurate de Rusia în Ucraina începând din 24 februarie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News