Dialog strategic româno – american în domeniul apărării, la București

Vladimir Neagu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mihai Fifor
Mihai Fifor

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că grupul de lucru româno-american s-a reunit miercuri, 9 mai, pentru o nouă rundă a Dialogului strategic bilateral. 

Sesiunea a fost deschisă de ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, care a reiterat faptul că ”România rămâne un partener solid, predictibil şi de încredere al SUA, angajamentul SUA în regiune fiind unul de substanţă”.

Discuţiile au fost apoi coordonate de cei doi co-președinţi ai grupului, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, şi de adjunctul asistentului secretarului american al apărării, Thomas Goffus.

Dialogul a fost axat pe schimbul de opinii asupra temelor actuale de securitate şi apărare şi pe aspecte concrete ale cooperării cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, cât şi în context aliat.

”Parteneriatul strategic este o contribuţie importantă la eforturile noastre comune în domeniul securităţii şi apărării pentru regiunea euro – atlantică”, a afirmat Mircea Duşa. ”România sprijină activ abordarea coerentă a flancului estic al NATO, ţara noastră fiind atât beneficiar, cât şi contributor în cadrul prezenţei aliate înaintate”, a adăugat secretarul de stat.

Pe ce s-au axat discuțiile

Pe parcursul dezbaterilor, cele două delegaţii au evidenţiat ritmul dinamic al evoluției Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, dar şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, considerate elemente esenţiale pentru securitatea şi stabilitatea României şi a regiunii. Prezenţa înaintată pe întregul Flanc Estic, inclusiv în partea de Sud, pe toate componentele – maritim, terestru şi naval, iniţiativa SUA privind creşterea gradului de operativitate şi răspuns, mobilitatea militară, partajarea echitabilă a responsabilităţilor şi cooperarea bilaterală în domeniul exerciţiilor militare sunt, de asemenea, teme care au fost cuprinse în agenda discuţiilor.

Ca proiecte concrete, în acest sens, au fost discutate sprijinirea iniţiativelor derulate de NATO şi UE care să ducă la creşterea mobilităţii militare, dar şi investiţiile făcute alături de partenerul american în modernizarea infrastructurii anumitor baze precum cele de la Mihail Kogălniceanu, Câmpia Turzii şi Cincu, derulate prin intermediul Iniţiativei Europene de Apărare (EDI).

Reuniunea grupului de lucru româno-american la nivel înalt face parte din consultările periodice în domeniul apărării pe care România şi SUA le au în cadrul Parteneriatului strategic bilateral.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel