Dezvăluiri despre înarmarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand: Planul e ca rachete americane NSM să fie integrate pe nave

Cele două fregate ale României, achiziționate acum mai bine de două decenii din Marea Britanie - fregate Regina Maria și Regele Ferdinand - ar urma să beneficieze de integrarea cu armament de ultimă generație american; e vorba de rachete Naval Strike Missile (NSM), versiune specială integrată pe nave a rachetelor NSM achiziționate de România în programul bateriilor de coastă.

În cadrul unei ediții speciale difuzată de Televiziunea Română cu ocazia Zilei Marinei, comandorul Florin Baroană, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică „Viceamiral inginer Grigore Marteș”, a vorbit și despre procesele de modernizare ale navelor din dotarea Marinei.

În sensul în care discuția pornise de la lipsa de nave moderne în înzestrarea Forțelor Navale Române, oficialul Armatei a subliniat câteva programe ample de modernizare, inclusiv nava Grigore Antipa, a fregatei Mărășești sau modernizarea totală a trei elicoptere Puma Naval.

Un aspect foarte interesant însă a fost confirmat când a venit vorba de integrarea rachetelor de ultimă generație Naval Strike Missile (NSM) pe navele purtătoare de rachete, integrare despre care însă se știa. Astfel, comandorul Florin Baroană a confirmat că se ia în calcul integrarea acestor rachete și pe fregatele Type 22, Regina Maria și Regele Ferdinand.

2. Comandantu... (michael-gilday_74716900.jpg)

Comandantul Marinei Militare a Statelor Unite ale Americii, amiral Michael Gilday, la bordul fregatei românești Regele Ferdinand. Foto: Forțele Navale Române

Fregatele deși au fost achiziționate de mai bine de 20 de ani și au o vechime de aproape 40, nu sunt înarmate, înciuda faptului că procese de modernizare ar fi trebuit să aibă loc deja de mulți ani.

„Modernizările și reparațiile aduse navelor nu se pot vedea, nava rămâne mereu cu aceeași formă. Marea majoritate a navelor în ultimii ani au suferit reparații, inclusiv reparații capitate.

„Aș vrea să evidențiez nava Grigore Antipa (n.r. - navă maritimă pentru scafandri) care este în stânga (n.r. la ceremonia din Portul Constanța) Fregatei 111 (n.r. - fregata Mărășești) care a suferit un proces de reparații capitale pornind de la compartimentaj, tehnică, sisteme de propulsie, de navigații, de comunicații”, precizează comandorul Florin Baroană.

 

Se pregătește integrarea rachetelor americane de ultimă generație Naval Strike Missile pe fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand

 

„La Fregata 111 (Mărășești) s-au făcut modernizări pe sistemele de comunicații și de luptă de la bord. La navele purtătoare de rachete va urma un proces de modernizare foarte puternic în sensul că vor fi modificate sistemele de propulsie, vor fi instalate turbine noi. De asemenea vor fi integrate instalații de rachete similare cu cele pe care le vom achiziționa începând de anul viitor, sisteme de instalații mobile de lansare, SIML-urile despre care s-a vorbit în presă (n.r. - în limbaj popular bateriile de coastă americane de tip Naval Strike Missile). De asemenea același sistem de rachete ar fi instalat și pe fregatele Type 22, a conchis comandorul Florin Baroană care a adăugat că au trecut printr-o modernizare capitală la IAR Brașov, companie românească, și trei elicoptere Puma Naval. 

Așadar, cele două fregate Regina Maria și Regele Ferdinand, achiziționate mai bine de 20 de ani din Marea Britanie, ar urma să fie dotate cu rachete Naval Strike Missile.

3. Fregata Re... (fregata-regele-ferdinand_05778800.jpg)

Fregata Regele Ferdinand. Foto: Forțele Navale Române

Cel mai probabil integrarea NSM pe fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand e o etapă din amplul plan de modernizare a celor două nave. DefenseRomania a anunțat în exclusivitate că planul actual privind modernizarea celor două fregate în vârstă deja de 40 de ani va costa România 1.4 miliarde de euro! Mai mult decât achiziția a 4 corvete noi.

Încă de atunci publicația noastră atrăgea atenția asupra obligativității unui studiu de fezabilitate în contextul în care există semne de întrebare dacă structura navelor e compatibilă cu echipamente noi și mai ales sisteme de armament. Pentru că, să nu uităm, vorbim de nave construite în anii 1980 și nimeni nu își dorește incidente, accidente sau tragedii în timpul tragerilor de rutină spre exemplu.

CITEȘTE ȘI: O radiografie nu prea plăcută: Câte nave are România? Una singură are capacități reale de luptă, dar într-un război modern ar fi contracarată imediat

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel