Dezbaterea prezidențială între Donald Trump și Kamala Harris. Pe cine declarăm câştigător?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Analiştii politici occidentali sunt împărțiți cu privire la cine a câștigat dezbaterea prezidențială dintre fostul președinte american Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris.

Profesorul Daniel Kurzer de la Universitatea Princeton consideră că Harris este câștigătoarea clară.

„Fostul președinte Donald Trump a tratat dezbaterea ca pe unul dintre mitingurile sale”, a scris Kurtzer într-o analiză a dezbaterii. Acesta a subliniat că Trump a evitat răspunsurile directe, cum ar fi atunci când a fost întrebat despre luarea cu asalt a Capitoliului de către susținătorii săi la 6 ianuarie 2022, sau despre faptul că nu a susținut un proiect de lege privind securitatea frontierelor care a avut sprijinul legislatorilor din ambele partide, sau despre atitudinea sa față de dictatori. Politico adaugă întrebarea dacă o victorie a Ucrainei este în interesul SUA la lista întrebărilor la care Trump a încercat să evite să răspundă direct.

Harris, spre deosebire de Trump, spune Kurtzer, „a răspuns în mod specific și a combinat răspunsurile detaliate” la întrebările politice cu „critici ale slăbiciunii lui Trump, încălcări ale legii și faptul că mulți oficiali care l-au susținut pe Trump i-au întors spatele”.

Un alt profesor de la Princeton, Frances Lee, nu crede că a existat un câștigător clar în dezbatere. „Susținătorilor ambilor candidați le-a plăcut probabil ceea ce au spus cei doi”, a argumentat Lee.

„Harris a făcut apel la alegătorii indeciși, cerându-le să întoarcă pagina haosului și divizării... El [Trump] a apelat la nostalgia alegătorilor pentru o economie mai bună și la cei care cred că migranții ruinează țara.”

Michael Alekseev, profesor de științe politice la Universitatea din San Diego, a declarat pentru Vocea Americii că Harris a obținut un ușor avantaj față de Trump în dezbatere, pe fondul declarațiilor scandaloase ale acestuia privind imigrația.

„În ceea ce privește cine câștigă această dezbatere în acest moment, părerea mea este că Harris este mai orientată spre viitor, este mai mult din clasa de mijloc, iar Trump a făcut unele declarații semi-scandaloase, de exemplu, despre imigranții care mănâncă câini și așa mai departe. Deci cred că Harris are un ușor avantaj, spune Alekseev.

În timpul dezbaterii, Trump a insistat că afluxul de imigranți ilegali peste granița cu Mexicul creează o problemă extraordinară pentru SUA și crește criminalitatea. În special, el a spus că a primit rapoarte dintr-un oraș din Ohio potrivit cărora imigranții fură câini și alte animale de companie pentru a le mânca. Gazda dezbaterii a declarat că ABC News a contactat autoritățile locale din orașul respectiv și că acestea au negat rapoartele.

Alekseev consideră că este firesc ca problemele de politică externă să fi fost abordate doar în a doua jumătate a dezbaterii, întrucât cercetătorul subliniază că problemele economice și sociale au de obicei cea mai mare greutate pentru alegători.

Pentru comunitatea ucraineană din Pennsylvania, unde a avut loc dezbaterea, poziția candidaților cu privire la Ucraina este importantă, spune Iryna Mazur, consul onorific al Ucrainei și activist.

„Vrem să vedem o poziție clară privind apărarea Ucrainei ca partener strategic al Statelor Unite”, a declarat Mazur pentru Vocea Americii înainte de dezbatere.

„În mod tradițional, Pennsylvania este foarte, foarte activă și, în special, comunitatea noastră ucraineană a fost întotdeauna în contact cu legislatorii din Congres timp de multe decenii”, a spus consulul, adăugând că activiștii lucrează cu reprezentanții ambelor partide majore din Statele Unite pentru a sprijini Ucraina.

Trump însuși a lăudat dezbaterea, numind-o „cea mai bună dezbatere pe care a avut-o vreodată”, în ciuda faptului că s-a confruntat cu ceea ce el a numit o cotă de „trei la unu”, sugerând că gazdele dezbaterii au fost de partea lui Harris.

După dezbatere, candidatul lui Trump la vicepreședinție, J.D. Vance, s-a plâns la ABC că mass-media „vrea să distragă atenția americanilor de la problemele reale”.

Într-o postare pe blogul Fox News, editorialistul Doug Sean a afirmat, de asemenea, că vicepreședintele a avut „ceva ajutor din partea moderatorilor, care păreau să fie nevoiți să verifice aproape tot ce spunea fostul președinte”. Sean l-a recunoscut totuși pe Harris drept câștigător al dezbaterii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel