,,Una dintre problemele-cheie este desigur problema stabilităţii strategice'', a afirmat Vladimir Putin, întrebat într-o conferinţă de presă la finalul summitului ASEAN din Singapore cu privire la posibilele subiecte din agenda întâlnirii cu Donald Trump la reuniunea G20 în Argentina, relatează agenţia de presă rusă oficială TASS.
,,Trebuie să înţelegem ce se va întâmpla cu tratatul START-3, ce se va întâmpla în cadrul Tratatului INF, cum vor evolua evenimentele'', a explicat Putin.
'Sunt şi alte chestiuni legate de modul în care se vor dezvolta relaţiile noastre economice bilaterale', a adăugat el, indicând că 'există domenii de perspectivă de dezvoltarea cărora sunt interesate atât SUA, cât şi Rusia'.
'În fine, sunt şi 'punctele fierbinţi' - Siria, programul nuclear nord-coreean, relaţiile cu Iranul în cadrul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - planul de acţiune comun cuprinzător) - în toate aceste probleme sunt implicate atât SUA, cât şi Rusia şi, bineînţeles, avem nevoie de un dialog la cel mai înalt nivel şi la nivel de experţi', a spus preşedintele rus.
Putin a amintit că la dineul de lucru cu ocazia recentelor ceremonii de la Paris dedicate împlinirii a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, liderii lumii, între care şi el şi Donald Trump, au avut o discuţie intensă pe probleme de securitate internaţională şi economie globală.
În acelaşi timp, Vladimir Putin a spus că partea rusă continuă să se pregătească de întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump în marja summitului G20 din Buenos Aires. Cu toate acestea, şeful statului rus a admis că posibili 'paşi inamicali', cum ar fi noile sancţiuni antiruseşti preconizate de SUA, ar putea impune unele ajustări în program.
La summitul bilateral din iulie de la Helsinki, Putin i-a propus lui Trump prelungirea tratatului START-3 de reducere a armamentului strategic ofensiv, care expiră în 2021. Tratatul a fost semnat la Praga, în 2010, de preşedinţii de atunci ai Rusiei şi Statelor Unite, Dimitri Medvedev şi Barack Obama, şi a intrat în vigoare în 2011, cu opţiunea de prelungire sale până în 2026.
Recent, Donald Trump a anunţat retragerea SUA din Tratatul INF, încheiat în 1987, care prevede interzicerea rachetelor cu rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri, acuzând Moscova de încălcarea prevederilor acestui acord. Atât SUA, cât şi NATO au invocat în acest an noua rachetă rusească de croazieră Novator 9M729, cerând Rusiei explicaţii.
La rândul său, Rusia neagă încălcarea tratatului, susţinând că elementele scutului antirachetă instalate de SUA în Europa, inclusiv în România, sunt în dezacord cu tratatul INF.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News