Deveselu - scut antirachetă. Rusia, prima reacție după modernizarea pe care SUA o vor efectua

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Sistemul american antibalistic Aegis Ashore, instalat în Baza de la Deveselu, România
Foto: Sistemul american antibalistic Aegis Ashore, instalat în Baza de la Deveselu, România

Moscova urmăreşte îndeaproape situaţia legată de planurile SUA de a desfăşura temporar în România sistemul de apărare antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), a declarat sâmbătă ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko.

"Urmărim situaţia îndeaproape. Un proverb rusesc spune: 'Nimic nu este mai permanent decât ceva temporar'", a spus el. "Există întrebări: care sunt motivele pentru implementarea ca atare a THAAD şi ce implică modernizarea instalaţiilor antirachetă în România?", a adăugat Gruşko în marja celei de-a 27-a reuniuni a Consiliului pentru politică externă şi apărare din Rusia (SVOP), organizaţie neguvernamentală care grupează importanţi oameni politici, diplomaţi, analişti de politică etc.

"Până în prezent ni s-a spus la orice nivel politic că elementele antirachetă care se desfăşoară la o bază în România sunt destinate exclusiv pentru a contracara ameninţările cu rachetă provenind din exteriorul regiunii euroatlantice şi că, potrivit caracteristicile lor fizice, ele nu sunt capabile să intercepteze armele strategice din dotarea Rusiei", a spus în continuare diplomatul rus.

Potrivit acestuia, Moscova este interesată să ştie ce fel de lucrări vor fi efectuate la instalaţiile antirachetă din România.

"Se ştie că, în prezent, SUA lucrează la îmbunătăţirea tehnologiei de interceptare a rachetelor şi mulţi nu ascund deja faptul că sistemul de apărare antirachetă al SUA, inclusiv segmentul european integrat în NATO, trebuie să fie capabil să intercepteze sistemele de rachete cu care operează Federaţia Rusă", a declarat Aleksandr Gruşko, citat de TASS.

Ministerul Apărării român a informat anterior că sistemul antirachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare de la Deveselu va parcurge un proces de actualizare, planificat anterior, în conformitate cu deciziile adoptate la nivel NATO şi cu acordul bilateral încheiat între România şi Statele Unite ale Americii.

"Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului şi nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia", subliniază MApN în comunicatul său.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel