Acesta a menționat că elemente ale sistemului american de apărare antirachetă sunt desfășurate în Europa și în Regiunea Asia-Pacific. Rusia a avertizat în repetate rânduri Statele Unite cu privire la inadmisibilitatea desfășurării elementelor sistemului în apropierea frontierelor rusești.
Potrivit presei ruse, întrucât Statele Unite au desfășurat deja elemente ale scutului antirachetă în România și Polonia și sunt, de asemenea, gata să creeze rachete cu rază medie de acțiune pentru instalațiile terestre, Moscova consideră acest lucru o amenințare pentru teritoriul rus. În acest sens, Rusia dezvoltă mijloace de neutralizare a amenințării americane. Gherasimov nu a precizat însă care sunt acestea.
Anterior, Kremlinul a avertizat Casa Albă că, în cazul unei amenințări, Rusia va desfășura pe teritoriul său instalații terestre de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Ordinul corespunzător privind dezvoltarea acestor complexe a fost dat deja de președintele rus, Vladimir Putin, ca răspuns la retragerea SUA din Tratatul INF.
În pofida amenințărilor părții ruse, în ultimele zile a devenit cunoscut faptul că la facilitatea de apărare antirachetă Aegis Ashore din Redzikovo (Polonia) a început desfășurarea armamentelor, în special a rachetelor dirijate antiaeriene SM-3. Referitor la acest sistem, Rusia continuă să considere și să scoată în evidență faptul că lansatoarele universale pentru rachetele de interceptare pot fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croazieră, respectiv în scop ofensiv.
Baza de la Deveselu, subiect important pentru propaganda rusă
De precizat că narativul propagandistic al Federației Ruse cu privire la instalațiile de la Deveselu nu este o noutate. Federația Rusă insistă că scutul antirachetă poate fi folosit în scopuri ofensive, în pofida faptulu clar că scutul are scop pur defensiv și nu are nicio legătură cu Federația Rusă, deși Moscova folosește instalația în scopuri de dezinformare.
Amintim că în aceeași notă poate fi citită și declarația controversată a ambasadorului rus Valery Kuzmin, care în timpul unei conferințe de presă în care a abordat relațiile cu SUA, a dat exemplu bazei militare de la Deveselu unde, amintește ambasadorul rus, americanii nu i-au invitat niciodată pe ruși. În pofida faptului că ambasadorii altor state în țara noastră au fost invitați la Deveselu, alimentând fals speculațiile cu privire la faptul că la Deveselu se află arme ofensive.
Federația Rusă propune de mai mult timp SUA ca experții NATO să se deplaseze în Kaliningrad pentru a inspecta instalațiile Iskander, în timp ce rușii să aibă acces la instalațiile din România și Polonia, Moscova fiind îngrijorată că lansatoarele americane MK-41 din România pot fi utilizate în scopuri ofensive. Asta în pofida faptului că instalația din România are scop pur defensiv.
Armele hipersonice, asul din mâneca rușilor?
Comentariul autorului: Declarațiile generalului Gherasimov au fost făcute în cadrul Conferinței de la Moscova privind securitatea internațională.
Deși nu a precizat acest lucru, foarte probabil că șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse s-a referit la rachetele hipersonice dezvoltate de partea rusă, care pot lovi obiectivele scutului antirachetă.
Rusia dispune în zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud de o escadrilă de avioane MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinzhal, în timp ce rachetele hipersonice cu bazare navală Zircon se află în faza finală de testare.
De asemenea, partea rusă a anunțat dezvoltarea rachetei hipersonice Gremlin, destinată, în principal, noilor avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57.
Toate aceste mijloace reprezintă o amenințare pentru scutul antirachetă de la Deveselu. La acestea pot fi adăugate și alte tipuri de rachete, care pot lovi ținte la distanțe de 1.500-2.000 de kilometri, fiind foarte dificil de interceptat. Este vorba, în primul rând, despre rachetele de croazieră Kalibr, dar și despre noile rachete dezvoltate pentru sistemul operativ-tactic Iskander.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News