Detalii despre atacul Israelului asupra unei fabrici iraniene de rachete din interiorul Siriei

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Shayetet 13, cunoscută sub numele de Flotila 13, este una dintre principalele unități de forțe pentru operații speciale ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și reprezintă vârful capacităților de comando ale Marinei israeliene.
Shayetet 13, cunoscută sub numele de Flotila 13, este una dintre principalele unități de forțe pentru operații speciale ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și reprezintă vârful capacităților de comando ale Marinei israeliene.

Informațiile publicate miercuri de presa ebraică au susțínut că în timpul atacului aerian major lansat duminica trecută de forțe speciale israeliene asupra unei unități de producție de arme aparținând Gărzii Revoluționare Iraniene din regiunea Masyaf din centrul Siriei, acestea au confiscat echipamente și documente importante. Comandourile au aterizat din elicoptere pentru a aresta iranieni și a îndepărta materiale înainte de a distruge amplasamentul.

Presa locală siriană a relatat la acel moment că loviturile au vizat un centru de cercetare științifică din Masyaf, legat de mult timp de fabricarea de arme chimice și rachete de precizie de către regimul sirian și forțele iraniene.

Surse precum canalul de opoziție Syria Channel și Eva Koulouriotis, specialist grec în afacerile Orientului Mijlociu, au precizat că forțele israeliene "au lucrat la sol" în timpul operației de la Masyaf, în zona rurală Hama din centrul Siriei. Elicopterele israeliene nu au aterizat, ci au plutit în aer în timp ce forțele speciale au aterizat cu frânghii.

Potrivit informațiilor, ciocnirile violente s-au soldat cu uciderea a trei sirieni, iar comandourile au arestat patru iranieni. Centrul de comunicații rusesc ar fi fost și el printre punctele vizate.

Sursele au precizat că apărarea antiaeriană siriană a fost slăbită în urma recentelor atacuri israeliene, ceea ce a împiedicat-o să răspundă atacului de duminică. În Siria s-a format un comitet de anchetă la nivel înalt care analizează incidentul.

Eva Koulouriotis, citată de site-ul web Times of Israel, a spus că o "sursă de securitate" a informat-o că operațiunea IDF a vizat o instalație a Gărzii Revoluționare iraniene care dezvolta rachete balistice și drone și oferea, de asemenea, sprijin logistic grupării libaneze Hezbollah.

Într-o serie de postări pe platforma X, Koulouriotis a spus că drumurile din jurul instalației (centrul de cercetare) au fost vizate de lovituri aeriene pentru a împiedica forțele siriene să ajungă în zonă, înainte să se apropie elicopterele israeliene care transportau forțe speciale, sprijinite aerian de elicoptere de luptă și drone.

Koulouriotis a spus că forțele israeliene au intrat în complex și au îndepărtat echipamente și documente, apoi au plantat explozibili pentru a distruge instalația. Aceasta a considerat această operație specială din Siria o dezvoltare importantă în scena recentă din Orientul Mijlociu. Ce s-a întâmplat în Masyaf va deveni mai clar pe măsură ce zilele trec și poate fi un indiciu al iminenței unei noi escalade, fie pe scena siriană, fie pe scena libaneză.

Este de remarcat faptul că zona Masyaf, situată la vest de Hama, este folosită ca bază pentru forțele iraniene și milițiile pro-iraniene și a fost vizată în mod repetat în ultimii ani de atacuri pe scară largă atribuite Israelului. Times of Israel a precizat că instalația este bazată în Centrul de Studii și Cercetări Științifice, cunoscut sub numele de CERS sau SSRC.

Potrivit Israelului, centrul este folosit de forțele iraniene pentru a produce rachete de precizie sol-sol. Oficialii occidentali au legat de mult instalația CERS de fabricarea de arme chimice. Conform Statelor Unite, în această instalație a fost dezvoltat gaz sarin, lucru negat de autoritățile siriene.

Joi, site-ul de știri american Axios a dezvăluit noi detalii despre operația desfășurată de Israel în guvernoratul Hama din centrul Siriei duminică seara. Site-ul a precizat în informarea sa că, în timpul acestei acțiuni, unități speciale israeliene ale forțelor de elită au distrus o fabrică subterană de rachete iraniene, printr-un atac la sol concomitent cu un bombardament aerian.

Trei surse familiarizate cu operația au confirmat că unitatea de elită a armatei israeliene, Sayeret Matkal, a executat un atac și a distrus instalația.

Israelul a informat anterior administrația președintelui american Joe Biden despre operația sensibilă, căreia Statele Unite nu i s-au opus.

Forțele speciale au folosit explozibili pentru a arunca în aer instalația subterană, inclusiv drone avansate. Loviturile aeriene au fost lansate simultan cu scopul de a împiedica armata siriană să trimită întăriri în regiune.

Axios a menționat că iranienii au început să construiască instalația subterană în coordonare cu Hezbollah și Siria în 2018, după ce o serie de atacuri aeriene israeliene au distrus cea mai mare parte a infrastructurii iraniene de producție de rachete din Siria.

Potrivit unor surse, iranienii au decis să construiască o fabrică în interiorul unui munte din Masyaf, pentru că ar fi impenetrabilă la atacurile aeriene israeliene. Planul iranian era să producă rachete de precizie în această unitate protejată de lângă granița cu Libanul, astfel încât procesul de livrare către Hezbollah să poată fi finalizat rapid și cu cel mai mic risc de atacuri aeriene israeliene.

Serviciile de informații israeliene au monitorizat procesul de construcție timp de mai bine de 5 ani, iar sursele au spus că israelienii și-au dat seama că nu vor putea distruge instalația printr-un atac aerian și ar avea nevoie de o operație la sol. Armata israeliană a luat în considerare efectuarea acesteia de cel puțin două ori în ultimii ani, dar nu a fost aprobată din cauza riscurilor mari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel