Deși se înarmează până în dinți, Polonia va rămâne și în deceniul următor cu un singur submarin din perioada sovietică

Ionel Copcea |
Data publicării:
ORP Orzeł, submarin din clasa Kilo al Marinei poloneze. Sursa foto: Tomasz Grotnik/Naval News.
ORP Orzeł, submarin din clasa Kilo al Marinei poloneze. Sursa foto: Tomasz Grotnik/Naval News.

În ultima perioadă, armata poloneză a făcut și continuă să facă un salt impresionant de modernizare, achiziționând deja sau încheind contracte pentru cumpărarea de tancuri, transportoare blindate, echipamente individuale, mijloace de apărare antiaeriană, elicoptere și avioane de luptă. Cu toate acestea există un program în care politicienii și militarii polonezi au eșuat. Este vorba despre programul ORKA privind achiziția de submarine noi.

Polonia a început elaborarea acestui program la începutul secolului XXI, având în vedere cumpărarea, până cel mai târziu în anul 2022, a trei sau patru submarine noi, dotate cu rachete de croazieră.

Până în prezent însă, polonezii nu au reușit să implementeze acest program și nici nu există semne că Polonia ar putea dispune de submarine noi în următorii 7-10 ani.

În aceste condiții, submarinul Orzel, care a fost construit în urmă cu 38 de ani, va rămâne și în deceniul următor singurul submarin din dotarea Forțelor Navale ale Poloniei.

Potrivit portalului de internet interia.pl, în prezent, submarinul Orzel, construit în Uniunea Sovietică în cadrul Proiectului 877E (clasa Paltus), este singura unitate de luptă a diviziei de submarine a Marinei poloneze.

,,Fiecare navă a flotei militare poloneze, care este aprobată pentru funcționare și care este în serviciu, inclusiv submarinul Orzel, este pregătită să protejeze interesele maritime ale statului, în conformitate cu scopul și sarcinile atribuite”, au răspuns reprezentanții Ministerului polonez al Apărării la o interpelare a portalului.

În răspunsul Ministerului Apărării se precizează că, dacă starea tehnică a submarinului o va permite, Orzel își va îndeplini misiunile până la punerea în funcțiune a noilor submarine ce vor fi construite în cadrul programului ORKA. Perioada necesară pentru construcția unui astfel de submarin este, în medie, de șase până la șapte ani.

În același timp, departamentul polonez al apărării a recunoscut că va fi nevoie de timp suplimentar pentru a selecta un producător și pentru a încheia un contract cu acesta.

Trebuie subliniat faptul că, pentru a compensa nevoia de submarine, în anul 2002, Polonia a cumpărat patru submarine mici din clasa Cobben din Norvegia. Însă, ultimele două dintre acestea au fost retrase din dotarea flotei în 2021.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel