Soldații nord-coreeni n-au venit cu mâna goală pentru a lupta alături de Rusia. Un tun autopropulsat M1989 Koksan a fost fotografiat în Kursk

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuziere nord-coreene de 170 mm Koksan M-1978/1989, prezente în Rusia. Sursa foto X/Status-6 (Military & Conflict News).
Obuziere nord-coreene de 170 mm Koksan M-1978/1989, prezente în Rusia. Sursa foto X/Status-6 (Military & Conflict News).

Surse rusești de pe rețelele de socializare au prezentat, pe 14.11.2024, fotografii cu un tun autopropulsat nord-coreean cu rază ultra-lungă de acțiune de tip M1989 Koksan, care se deplasează pe o platformă feroviară în direcția zonei de desfășurare a operației militare speciale. Acest lucru poate fi privit ca o dovadă că personalul militar nord-coreean a sosit efectiv în Federația Rusă. Mai mult, se pare că acesta nu a venit cu mâna goală.

Tunul autopropulsat M1989 Koksan, cu calibrul de 170 de milimetri, este o instalație de artilerie destul de rară. Doar acei specialiști care au lucrat deja pe el îl pot opera în condiții de luptă. Despre acesta există foarte puține informații în sursele deschise.

Între altele, se știe că tunul este instalat într-o turelă deschisă pe șasiul unui tanc T-54 sau T-62. Koksan și-a primit numele în onoarea orașului în care a fost observat pentru prima dată. În ceea ce privește caracteristicile tehnico-tactice ale acestei arme, se cunoaște faptul că are o cadență de foc ce nu depășește 1-2 lovituri la cinci minute.

Potrivit canalului de Telegram “Corespondenții militari ai primăverii ruse” (Военкоры Русской Весны), M1989 poate trage cu proiectile convenționale la o distanță de 40 de kilometri, iar cu proiectile reactive la 60 de kilometri.

Experții militari notează faptul că, în prezent, tunul autopropulsat M1989 Koksan este iremediabil depășit. Cu toate acestea, în contextul operației militare speciale a Federației Ruse în Ucraina își poate juca destul de bine rolul atribuit.

Acesta va consta în executarea focului pe distanțe destul de mari, având nu numai un efect distructiv asupra fortificațiilor inamice, ci și o influență morală asupra personalului.

După cum este cunoscut, recent, Federația Rusă și RPDC au semnat un Acord de parteneriat strategic cuprinzător, care include și acordarea de asistență militară reciprocă. Ulterior, Occidentul a anunțat că Phenianul a trimis câteva mii de militari în Rusia pentru a participa la ostilități împotriva Forțelor Armate ale Ucrainei. Deocamdată, nici Federația Rusă și nici RPDC nu au confirmat în mod oficial această informație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel