Deși nu au terminat de construit submarinele nucleare strategice din clasa Borey, rușii fac proiecte pentru înlocuirea acestora

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarine ale Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Submarine ale Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Adjunctul directorului Biroului Central de Proiectare pentru tehnică navală Rubin din Federația Rusă, Andrei Baranov, a anunțat, pe 22.09.2023, că societatea va oferi armatei un nou proiect de submarin nuclear strategic, ce poate fi dezvoltat pe termen mediu pentru o eventuală înlocuire a submarinelor din clasa Borey.

Proiectanții biroului au dezvoltat un nou proiect de submarin nuclear strategic, deoarece cel mai nou submarin nuclear Arktur, al cărui model conceptual a fost prezentat la forumul tehnico-militar Armata-2022, poate apărea în serviciul flotei abia în a doua jumătate a secolului XXI. Noul submarin propus armatei poate fi lansat în producția de serie și pus în funcțiune după anul 2037, urmând să înlocuiască submarinele din clasa Borey.

După cum a explicat Baranov, procedurile aflate în vigoare prevăd ca Biroul Central de Proiectare să ofere Ministerului rus al Apărării mai multe proiecte, dintre care militarii îl selectează pe cel mai potrivit pentru ei, după care se continuă lucrările la el.

,,Conceptul Arktur nu este singurul posibil. Mai există și alte proiecte mai tradiționale pentru termen mediu. Noi oferim opțiuni, iar flota le evaluează și le selectează pe cele mai bune. Așa au luat ființă toate submarinele nucleare pe care le cunoașteți, inclusiv cele mai moderne”, a declarat Baranov pentru agenția de presă RIA Novosti.

Anterior, reprezentanții militari ruși au anunțat că noile submarine nucleare, care vor înlocui submarinele strategice din clasele Yasen și Borey, vor fi mai mici, dar mai bine înarmate. Acestea vor avea caracteristici care nu sunt disponibile momentan.

Știința nu stă pe loc și în fiecare an apar alte tehnologii, ce nu erau accesibile mai înainte. Armele bazate pe noi principii fizice sunt deja dezvoltate și vor apărea în curând în serviciu în armata rusă. La fel ca cele mai recente submarine nucleare strategice.

Comentariul autorului: Planurile curente ale armatei ruse prevăd construirea și introducerea în dotarea Forțelor Navale a 12 submarine nucleare purtătoare de rachete balistice (SSBN) din clasele Borey și Borey-A. Acestea vor fi distribuite în mod egal, respectiv câte șase unități pentru fiecare, între Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific.

În prezent, în dotarea celor două flote se află șase submarine de acest tip, din care patru aparțin Flotei din Oceanul Pacific (K-550 Aleksandr Nevsky, K-551 Vladimir Monomakh, K-552 Prințul Oleg și K-553 Generalissimus Suvorov) și două Flotei de Nord (K-535 Yuri Dolgoruki și K-549 Prințul Vladimir).

De asemenea, alte patru submarine din clasa Borey-A se află în construcție la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk. Este vorba despre Imperator Aleksandr III, Prințul Pozharsky, Dmitri Donskoy și Prințul Potemkin. Primul dintre acestea este destinat tot Flotei din Oceanul Pacific, iar următoarele trei Flotei de Nord.

Construcția ultimelor două submarine strategice Proiect 955A, clasa Borey-A, este planificată să înceapă în anul 2023.

Submarinele din clasele Borey și Borey-A pot primi la bord câte 16 rachete balistice intercontinentale de tip Bulava.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel