Deși luptă de aceeași parte a frontului, rușii nu ezită să-și ucidă camarazii din regiunile ucrainene ocupate

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursa Foto: Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).
Sursa Foto: Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Trupele ruse nu au încredere în colegii lor din regiunile ucrainene ocupate. Potrivit investigației New-Europe, doar în 2023 instanțele au judecat 190 de cazuri de crime violente comise de militarii ruși pe teritoriul „republicilor populare” Lugansk și Donețk sau în zonele controlate din regiunile Herson și Zaporojie. Peste 70% dintre cazuri sunt crime. În realitate, însă, pot exista mult mai multe astfel de cazuri.

După cum explică Novaia Gazeta Europa, actele criminale au fost contorizate pe baza verdictelor  instanțelor de garnizoană acordate în cauzele penale judecate.

Autorii analizei subliniază însă că, în condiții de război și din cauza specificului activității structurilor guvernamentale ruse (poliția militară, procuratura militară), precum și din cauza lipsei unor instanțe independente și oneste din Rusia, “nu putem avea încredere deplină în conținutul verdictelor”. Instanța ar putea stabili greșit faptele, infracțiunile ar putea fi clasificate greșit, inculpații ar putea fi sub presiune, iar persoane nevinovate ar putea fi chiar condamnate la închisoare.

Cu toate acestea, textele verdictelor și statisticile judiciare au fost considerate ca fiind dovezi importante ale existenței unui adevărat fenomen al “crimelor în masă” în teritoriile ocupate, investigația fiind mai puțin centrată pe circumstanțele crimelor și mai mult pe apariția și amploarea fenomenului.

Potrivit calculelor sursei, doar în perioada ianuarie - octombrie 2023, cel puțin 135 de cazuri de crime comise de militari ruși în teritoriile ocupate au ajuns în fața instanțelor judecătorești. “Se pare că armata își ucide propriii oameni fie deliberat, fie din neglijență la fiecare două sau trei zile”, iar aceasta este o estimare minimă, deoarece instanțele de garnizoană din Herson și Zaporojie nu își  publică încă date.

De remarcat este că acest număr de crime înregistrat este mult mai mare decât cel al crimelor comise de militarii ruși din toate regiunile Rusiei la un loc.

Anterior, New-Europe a analizat modul în care militarii ruși participanți la războiul din Ucraina continuă să comită violențe după ce se întorc acasă, observând și că judecătorii își comută pedepsele și acordă doar amenzi pentru cazuri în care cetățeanul rus de rând este trimis la închisoare.

Cu toate acestea, de la începutul invaziei, cel puțin 192 de foști și actuali membri ai armatei ruse au fost acuzați de crime violente împotriva vieții și sănătății provocate în interiorul Rusiei. Comparativ, instanțele din teritoriile ucrainene ocupate au avut un astfel de număr de cazuri în mai puțin de un an, în 2023. Toate aceste cazuri au fost de omor sau cauzarea morții din neglijență și bătaie.

În plus, „provocarea neintenționată a morții” este adesea ascunsă în spatele articolului „Încălcarea regulilor de manipulare a armelor” (articolul 349 din Codul penal al Federației Ruse). În 2023, numărul de cazuri soluționate în baza acestui articol a crescut de peste zece ori în cele patru regiuni ocupate din Ucraina, fiind oficial înregistrare 32 de astfel de situații.

 

Exemplu de atac între camarazi, cunoscut în terminologia militară ca blue-on-blue sau fragging

 

În noaptea de 17 octombrie, militarul rus angajat pe bază de contract Artem Terekhov a decis să plece fără a cere permisiunea dintr-o unitate de lângă Lugansk. Și-a luat arma și a plecat pe jos, pe drumul din localitate, spre Lugansk. După o perioadă de timp, un vehicul a trecut pe lângă el. Șoferul – militar din cadrul trupelor mobilizate pe plan local în “Republica Populară Lugansk” – conducea autovehiculul spre casă și a oprit acceptând să-l ducă pe Artem spre Lugansk.

Terekhov stătea pe scaunul din față. Mașina s-a deplasat un timp spre Lugansk, dar la un moment dat șoferul a ieșit de pe drumul principal, a oprit mașina și a încercat să iasă. Terekhov s-a speriat, a sărit din vehicul și a deschis focul asupra șoferului prin ușa pasagerului din față.

Ulterior, Artem Terekhov a scos cadavrul din mașină și a plecat cu aceasta conducând aproximativ cinci kilometri, după care a lăsat mașina și a mers pe jos. În pădurea de lângă satul Rodakovo, Terekhov a dat peste un punct de control, unde a și fost reținut. După cum s-a dovedit, acesta l-a împușcat pe șoferul mașinii cu toate cele 25 de cartușe pe care le avea în încărcătorul puștii de asalt AK-74M. Artem era beat, după cum scrie în decizia din dosarul penal.

Acesta este unul dintre zecile sau chiar sutele de crime pe care armata rusă le comite în „noile teritorii” - în regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie din Ucraina. Mulți militari și civili devin victime, uneori complet aleatoriu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel