Deși își riscă viața pentru Rusia, mercenarii străni sunt tratați extrem de ostil de către militarii ruși

Cătălin Costea |
Data publicării:

Reticența comandanților militari ruși față de cei care vin să li se alăture în luptă doar pentru bani nu a luat sfârșit odată cu retragerea de pe front a trupelor Wagner, așa cum ne-am fi așteptat. Modul în care mercenariatul este perceput de trupele regulate ruse pe frontul din Ucraina este mai mult decât dăunător intereselor Kremlinului și se datorează foarte probabil unui amestec de neîncredere în determinarea străinilor de a lupta fără o cauză și invidie generată de sumele cu care aceștia sunt  plătiți, care pot fi și de 3-4 ori mai mari.

Dejan Beric, un recrutor de mercenari sârbi pentru armata rusă, a reclamat recent comanda Regimentului 119 Parașutiști, în care luptă străinii sârbi, pentru tratamentul total inadecvat al luptătorilor pe care el îi aduce.

Într-un mesaj video postat luni, 8 ianuarie, pe rețeaua de socializare VKontakte, Beric, purtând un tricou pe care era inscripționat „Echipa lui Putin. Frontul Popular”, a prezentat detalii privind modul în care comandanții ruși refuză să ofere luptătorilor sârbi suficiente arme, precum și să le acorde tratament medical atunci când sunt răniți.

Comandanții Regimentului 119 i-au numit pe mercenarii sârbi „țigani” și le-au reproșat în repetate rânduri că nu înțeleg motivele pentru care participă la invazia rusă a Ucrainei, după cum a declarat Beric. Acesta a mai precizat că a trebuit să intervină în repetate rânduri pentru a obține vehicule de luptă, drone mici ajutătoare, bocanci și chiar apă pentru mercenari.

 

Sârbii au refuzat să meargă la atac fără arme

 

Înainte de Anul Nou, conducerea regimentului le-a ordonat mercenarilor sârbi să atace pozițiile forțelor ucrainene, dându-le câte 2-3 încărcătoare de fiecare și spunându-le să „procure alte arme în luptă”, a declarat Beric.

Sârbii au refuzat să execute ordinul și au cerut să fie transferați într-o altă unitate, dar au fost declarați dezertori și criminali de război. Apoi, au fost alungați din cazemate și ținuți în frig câteva zile fără mâncare și apă, iar după ce au sosit la comandamentul regimentului reprezentanți ai Poliției Militare li s-a cerut să semneze o declarație prin care recunosc că sunt spioni.

Dejan Beric a precizat că s-a adresat Parchetului Militar și conducerii Ceceniei cu o cerere de transfer al mercenarilor sârbi la detașamentul Akhmat, dar „conducerea Regimentului 119 nu vrea ca acest lucru să se termine cu bine”.

Beric a numit comanda Regimentului 119 „grup infracțional organizat”, precizând că este conștient că ar putea fi condamnat „pentru discreditarea armatei”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel