Deși economia rusă pare să fi rezistat efectelor sancțiunilor și războiului, decontul adevărat vine pe termen mediu și lung

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Uzina de armament Uraltransmash, una din fabricile industriei ruse de armament din Urali. Aici se produc și se repară obuziere autopropulsate 2S35 Koalitsiya SV, 2S19 Msta-S, 2S3 Akatsiya, 2S4 Tyulpan, 2S5 Giatsint, and 2S35 Koalitsiya SV.
Uzina de armament Uraltransmash, una din fabricile industriei ruse de armament din Urali. Aici se produc și se repară obuziere autopropulsate 2S35 Koalitsiya SV, 2S19 Msta-S, 2S3 Akatsiya, 2S4 Tyulpan, 2S5 Giatsint, and 2S35 Koalitsiya SV.

În pofida rundelor de sancțiuni impuse de puterile occidentale, economia rusă a înregistrat o creștere semnificativă în 2023, după o recesiune din anul precedent. Alimentată de creșterea cheltuielilor publice – în special a celor militare – industria a beneficiat din plin de războiul din Ucraina, revigorarea economică a țării fiind ajutată și de veniturile continue din exporturile de petrol și gaze naturale.

În ultimele săptămâni, președintele rus a criticat din nou sancțiunile occidentale ample care au vizat țara sa de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022, etichetându-le drept „un eșec”.

„Avem creștere și ei au declin”, declara Putin într-un discurs din ianuarie, referindu-se la aliații Ucrainei.

Deși majoritatea economiilor occidentale nu sunt în „declin”, așa cum a susținut Putin, ultimele cifre evaluează creșterea procentuală a PIB-ului Rusiei ca fiind comparabilă cu cea a SUA, care a depășit, de asemenea, așteptările în 2023.

Rusia a înregistrat o creștere robustă de la contracția economică din 2022, depășind multe prognoze ale experților. Rosstat, agenția națională de statistică a Rusiei, a raportat o rată de creștere de 3,6% pentru economia rusă în 2023, în timp ce Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat o creștere la aproximativ 3%. FMI și-a revizuit astfel prognoza pentru 2024 în sus la 2,6%, având în vedere performanța puternică a economiei ruse anul trecut.

„Este interesant de observat că creșterea Rusiei a depășit chiar și cele mai optimiste prognoze, inclusiv pe cele ale propriilor instituții”, a declarat Igor Delanoë, director adjunct al Observatorului Franco-Rus.

 

Efortul de război și veniturile din hidrocarburi

 

Redresarea economiei ruse are loc în tandem cu o creștere masivă a cheltuielilor publice, în special a cheltuielilor militare. Guvernul rus intenționează să cheltuiască 119 miliarde de dolari pentru apărare în 2024, o creștere de aproape 90% față de 2021.

Pe lângă creșterea producției de arme, războiul din Ucraina a contribuit la ridicarea altor sectoare industriale. Exemplele includ construcția – cu construirea de fortificații defensive extinse în estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei – și producția.

„Complexul militar-industrial funcționează la capacitate maximă din februarie 2022”, spune Julien Vercueil, economist specializat în Rusia, de la Universitatea de limbi și civilizații din Paris.

„Pentru a facilita angajarea, lucrătorii au fost scăpați de recrutare. Salariile din sector au crescut și ele, stimulând consumul gospodăriilor, care a fost una dintre forțele motrice din spatele creșterii rusești”.

 

Rusia continuă să beneficieze de veniturile generate de petrol și gaze, dar vânzările i-au scăzut dramatic

 

În pofida faptului că este al treilea producător mondial de petrol – după Statele Unite și Arabia Saudită – și al doilea producător de gaze naturale, Rusia a înregistrat o scădere cu 24% a veniturilor din hidrocarburi în 2023 comparativ cu anul precedent, ca urmare a sancțiunilor occidentale și a reducerii exporturilor către Europa.

Kremlinul speră să vadă o redresare în 2024 prin creșterea exporturilor în China și India.

Însă Rusia continuă să mai exporte în Uniunea Europeană și chiar în Statele Unite, printr-o scăpare în formularea sancțiunilor, potrivit unui raport din noiembrie al grupului de supraveghere Global Witness.

 

Sunt sancțiunile eficiente?

 

La doi ani de la începerea invaziei pe scară largă, UE, Statele Unite și Canada au anunțat un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, marcând cea de-a 13-a rundă de sancțiuni impuse de UE din februarie 2022.

Dar eficacitatea unor astfel de măsuri a fost pusă sub semnul întrebării după publicarea de către FMI a cifrelor privind creșterea globală în ianuarie.

În timp ce SUA au înregistrat o creștere a PIB-ului de 2,5% în 2023, zona euro a cunoscut o rată medie de creștere de 0,5%, împovărată de recesiunea din Germania, cea mai mare economie a blocului.

„Situația economică a țărilor europene nu poate fi analizată doar în ceea ce privește relația lor cu Rusia. Dar este adevărat că decizia de a opri gazul rusesc a lovit puternic Germania, deoarece era foarte dependentă de acesta, iar acest lucru a afectat economia întregii zone euro”, explică Delanoë.

Am putea fi tentați să credem că afirmația lui Putin potrivit căreia sancțiunile au dăunat Occidentului mai mult decât Rusiei este întemeiată. Dar, cel puțin potrivit lui Vercueil, ar fi o eroare.

Sancțiunile occidentale care vizează sistemul bancar și financiar al Rusiei, embargoul asupra componentelor electronice și limitele de preț pentru petrol și produse petroliere rusești au avut într-adevăr un „impact semnificativ” asupra economiei Rusiei, spune el.

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a declarat luna trecută că economia Rusiei s-ar putea îndrepta către un șoc. „De fapt, cred că economia Rusiei este într-o perioadă foarte grea din cauza fluxului de oameni – și din cauza accesului redus la tehnologie care vine odată cu sancțiunile”, a spus ea.

„Ca toate sancțiunile economice de-a lungul istoriei, sancțiunile occidentale au dus și la strategii adaptative pentru entitățile afectate. Dar Rusia a fost mult mai afectată de efectele imediate ale sancțiunilor decât Europa: se poate estima că doi ani de creștere puternică au fost pierduți pentru Rusia, iar efectele sancțiunilor nu s-au încheiat”, spune Vercueil.

Aceste efecte includ inflația ridicată, care a fost la o rată anuală de 7,4% în ianuarie, potrivit Rosstat, comparativ cu 2,8% în zona euro. Această creștere a prețurilor, în special pentru anumite produse de consum, cum ar fi carnea de vită și pui.

 

Beneficii inegale pe teritoriul țării

 

Pe frontul industrial, anumite sectoare precum industria auto sunt în impas, puternic lovite de interdicțiile occidentale privind exporturile de componente electronice. Agricultura rusă se confruntă cu deficite severe de forță de muncă; problema este endemică în Rusia și a devenit mult mai acută având în vedere conscripția militară forțată și exodul peste ocean a câteva sute de mii de ruși.

„În general, cifrele de creștere sunt, desigur, satisfăcătoare pentru autoritățile ruse, dar creșterea este foarte neuniformă”, spune Delanoë. „Regiunile legate de complexul militar-industrial se află într-o poziție privilegiată. Este adevărat pentru Moscova, Leningrad și zonele adiacente Ucrainei în sud-vest, unele dintre ele înregistrând o creștere de două cifre. Alte regiuni industriale sunt lăsate în urmă, cum ar fi Kaluga, unde preluarea planificată de către China a fabricilor de automobile nu a intrat încă în vigoare”.

În discursul său anual adresat ambelor camere ale parlamentului la sfârșitul lunii februarie, Putin și-a dezvăluit viziunea pentru Rusia în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale. El a anunțat un plan masiv de investiții pe șase ani, concentrat pe infrastructură, cu priorități privind inclusiv reducerea importurilor și creșterea ratei natalității din țară.

Însă capacitatea statului rus de a susține acest nou rol depinde de resursele sale financiare, și în special de tendințele prețului petrolului și de implicarea pe termen lung a cetățenilor săi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel