Su-75 Checkmate ar trebui să fie un avion ușor de luptă cu un singur motor pe care rușii intenționează să îl dezvolte pentru piața externă.
Dar socoteala de acasă nu se prea potrivește cu cea de la târg. Su-75 a fost dezvălui prima oară acum mai bine de trei ani. De atunci, multe promisiuni și câteva machete.
După invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, industria de apărare a fost supusă mai multor pachete de sancțiuni, fapt ce dus la numeroase amânări în termenele de dezvoltare pentru noile sisteme de armament ruse. Mai mult, industria a fost nevoită să se axeze pe cerințele actuale ale războiului.
Însă Su-75 Checkmate nu doar că nu a fost abandonat, dar au existat mai multe anunțuri oficiale cu privire la continuarea programului.
Astfel la finalul anului trecut serviciul de presă al companiei de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat că programul de dezvoltare a avionului de vânătoare ușor cu un singur motor de tip Su-75 Checkmate a intrat în etapa creării primelor prototipuri. Cu alte cuvinte pregătirile pentru producerea primelor aeronave au început deja. Nicio surpriză, nimic nu a mai avansat de atunci.
Rusia pune presiune pe un stat aflat în primele cinci puteri militare pentru a cumpăra Su-75 Checkmate
Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export
Publicația idrw.org scrie, citând surse proprii din cadrul guvernului indian, că Federația Rusă presează India pentru a alege Su-75 Checkmate ca înlocuitor pentru MiG-29 indian. Președintele rus Vladimir Putin și premierul indian Narendra Modi au avut mai multe întrevederi în ultimul timp, în cadrul căruia nu e exclus să fi discutat și despre acest subiect.
Potrivit raportului anual făcut de reputata revistă Global FirePower, Armata Indiei, din perspectiva capacităților militare și a puterii de luptă, se află pe locul 4 la nivel mondial.
Trebuie să reamintim că promovarea Su-75 de către ruși a fost foarte activă iar presa de propagandă a înaintat permanent ca potențial clienți mai multe state precum India, Vietnam, Argentina și Emiratele Arabe Unite (EAU).
Șansele însă ca India să fie implicată în proiect sunt însă extrem de mici. Mai ales în contextul politicii „made in India” prin care guvernul condiționează fabricarea pe teritoriul național a tehnicii achiziționată.
India se află în mijlocul dezvoltării a două avioane de luptă indigene, Tejas MK-2 și AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft), care ar putea diminua dorința New Delhi-ului pentru procurarea unui avion străin cu capacități parțial suprapuse. Principalul semnal în acest sens a fost transmis tot în proiectul Su-57 în care India, văzută ca cel mai promițător client de export, a refuzat să devină partener de cercetare și dezvoltare a aeronavei.
Puținele lucruri pe care le știm despre Su-75 Checkmate
Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export
Conform planurilor anunțate anterior de Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK), prototipurile noii aeronave vor apărea în perioada 2024-2025 și un prim lot pilot în 2026, urmând ca livrările din producția de serie să înceapă în perioada 2026-2027. Caracteristicile principale declarate ale avionului sunt: viteza - până la 2 Mach, autonomia de zbor - 3.000 de kilometri și greutatea încărcăturii de luptă - 7.400 de kilograme. La bordul aeronavei vor fi instalate: un radar cu AFAR (antenă în fază), un sistem optic și de cercetare radio la 360 de grade, un sistem electronic de bruiaj încorporat și un sistem de comunicații de bandă largă.
Noul avion de vânătoare rusesc de generația a cincea de tip Su-75 Checkmate a fost prezentat, pentru prima dată, la show-ul aerian MAKS-2021. Aeronava a fost proiectată luând în considerare livrarea către Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, dar și pentru clienții străini. Aceasta a fost creată de la început cu o arhitectură deschisă, pentru a putea fi adaptată la diferite comenzi.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News