Desfăşurarea de trupe ruse | Ucraina cere ajutorul NATO și invocă promisiunile de la București

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a participat, marți, la o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi au discutat despre tensiunile militare din Ucraina, despre desfăşurarea de noi contigente ale armatei ruse la graniţa cu Ucraina, dar şi despre promisiunea pe care Alianţa Nord Atlantică a făcut-o Kievului în 2008, la summit-ul de la București.

„Înarmarea considerabilă a Rusiei este nejustificată, inexplicabilă și profund îngrijorătoare”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la finalul întâlnirii, potrivit Radio Europa Liberă.

Stoltenberg a cerut Rusiei să înceteze acțiunile militare de la granița cu Ucraina și a subliniat că NATO sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Jens Stoltenberg a arătat că NATO va continua să ofere un sprijin „politic și concret” semnificativ Ucrainei.

Citeşte şi: Stoltenberg, mesaj pentru Moscova: Nu Rusia decide dacă Ucraina va deveni stat membru al NATO

„Suntem foarte preocupați de evoluția situației, pe care NATO o monitorizează foarte atent. În ultimele săptămâni, Rusia a mutat mii de trupe înarmate la frontierele Ucrainei. Este cea mai mare masă de trupe rusești de la anexarea ilegală a Crimeei din 2014”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai arătat că mai mulți soldați ucraineni au fost uciși în estul Ucrainei în ultimele zile și a cerut Rusiei să își respecte angajamentele internaționale.

 

Promisiunile de la summit-ul NATO de la București, invocate de ministrul ucrainean de externe


„Reformele vor aduce Ucraina mai aproape de NATO. Vrem să vedem Ucraina reușind”, a spus Stoltenberg.

La rândul său, ministrul de externe din Ucraina a precizat că Rusia trebuie „să înțeleagă” că Ucraina aparține în prezent lumii occidentale iar Occidentul nu va permite Rusiei să distrugă democrația și suveranitatea Ucrainei.

„Ucraina nu face parte din lumea rusă și nu va fi niciodată considerată ca atare. La nivel operațional, avem nevoie de măsuri care să descurajeze Rusia și intențiile sale agresive. Acestea ar putea fi, așa cum a menționat secretarul general, o nouă rundă de sancțiuni”, a spus Kuleba.

„Este mai bine să acționăm acum pentru a preveni Rusia să escaladeze situația.”

Oficialul ucrainean a amintit și de promisiunea pe care NATO a făcut-o în 2008, la summit-ul de la București. Atunci, NATO a promis Ucrainei și Georgiei că vor deveni membre ale organizației nord-atlantice.

Citeşte şi: Ucraina cere NATO să accelereze aderarea sa la Alianţă pentru a trimite un semnal Rusiei

„Credem că Alianța este o instituție în care se poate avea încredere, care își ține promisiunile. Pentru noi apartenența la Ucraina a NATO este o chestiune de timp. Și nu există alte criterii, care trebuie îndeplinite atunci când vine vorba de relațiile cu Rusia. În 2014, era de neimaginat că Rusia va merge până la ocuparea Crimeei și a Donbassului. Aș dori să reamintesc că planul inițial al strategiilor rusești a fost de a reduce Ucraina la jumătate și de a crea o entitate politică numită Noua Rusie, Novorossiya. Acest plan a eșuat, din cauza contra-măsurilor eficiente luate de statul ucrainean și a sacrificiului soldaților și ofițerilor noștri”, a mai spus Kuleba.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel