Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:

Pe 17 ianuarie 1991, la 5 luni de la invazia irakiană în Kuweit (2 august 1990), Statele Unite împreună cu o Coaliție formată din 40 de state declanșează operațiunea Desert Storm - Furtună în Deșert. În 6 săptămâni, temuta armată irakiană este îngenuncheată și Kuweitul, eliberat. 

Invadarea și anexarea Kuweitului din vara anului 1990 a fost imediat condamnată de comunitatea internațională, inclusiv de o mare parte a statelor membre ale Ligii Arabe.  

Pe 29 noiembrie 1990, după epuizarea tuturor acțiunilor diplomatice, Consiliul de Securitate al ONU, a autorizat folosirea forței în cazul în care Irakul nu se va retrage din Kuweit până la 15 ianuarie 1991.

Trebuie spus că România a deținut, în perioada 1990-1991, calitatea de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, din această poziție, contribuind în mod concret la adoptarea rezoluțiilor care au condamnat invazia irakiană și au autorizat Coaliția internațională să intervină. 

Irakul nu se conformează, iar la 17 ianuarie 1991, după expirarea termenului limită impus de ONU, demarează operațiunea Desert Storm -  cea mai amplă operațiune aeriană militară de la încheierea conflictului din Vietnam. 

Pe parcursul a șase săptămâni au fost executate peste 18.000 de misiuni aeriene, 116.000 de zboruri, fiind utilizate bombe cu o greutate totală de 88.500 de tone. Apărarea irakiană a fost pulverizată.  

Pe 24 februarie 1991, a fost lansată infazia terestră iar în doar 100 de ore armată americană era lângă Bagdad.

Pe 28 februarie Președintele Bush anunța încetarea focului, afirmând că Kuweitul a fost eliberat. 

 

Telerăzboiul - un termen cu două semnificații

 

Campania din Golf marchează câteva premiere, fiind primul război transmis în direct, la televizor, miliarde de oameni putând urmări cum CNN transmitea operațiunile în desfășurare, prezentând filmări cu țintele irakiene distruse de rachete ghidate prin GPS. 

Desert Storm a însemnat prima confruntare în care s-au utilizat arme din era digitală. Aici au fost utilizate pentru prima dată pe scară largă așa-numitele arme inteligente – smart weapons. Rachetele ghidate prin satelit au arătat lumii întregi că războiul viitorului se poate purta de la distanță, fără a mai fi necesară angajarea în luptă directă a resursei umane. Am putea să-l denumim chiar telerăzboi, dacă ne raportăm la conceptul de telemuncă (teleworking), atât de prezent în vremurile noastre. 

Printre armele folosite atunci pentru prima oară pe scară largă într-un conflict, amintim: 

Rachetele MIM-104C Patriot, deplasate în regiune pentru a intercepta rachetele SCUD lansate de Saddam. Deși eficiența acestora din acel moment este neclară, ele au reprezentat un uriaș sprijin moral pentru populația civilă și forțele militare aliate. 

A fost, de asemenea, prima dată când Forțele Aeriene au folosit capacități stealth împotriva unei apărări aeriene moderne, avionul F-117 executând aproximativ 1.300 de zboruri în timpul conflictului din Golf. 

Rachetele Tomahawk, folosite pentru prima dată în Războiul din Golf. Au fost lansate 288 de rachete de pe 12 de la submarine și alte 276 de la nave de suprafață., acestea contribuind la diminuarea substanțială a forței defensive a armatei irakiene. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel