Ministerul român precizează că România rămâne ferm angajată în protejarea instituţiilor şi proceselor sale democratice în faţa "interferenţelor şi manipulărilor străine fără precedent".
Astfel, explică MAE, autorităţile române au luat decizia de a declasifica şi de a face publice rapoarte care cuprind "informaţii relevante privind operaţiuni externe maligne, inclusiv finanţare ilegală, amplificare sintetică a unor campanii digitale şi atacuri cibernetice de amploare care au avut ca ţintă alegerile prezidenţiale din România".
Rapoartele declasificate, punctează ministerul, arată "o interferenţă externă fără precedent şi semnificativă, îndreptată împotriva instituţiilor şi proceselor democratice".
Aceste acţiuni fac parte dintr-o încercare continuă şi persistentă de a submina angajamentul ferm al României faţă de valorile euroatlantice şi faţă de apartenenţa noastră la UE şi NATO, apreciază Ministerul român al Afacerilor Externe.
Informaţiile prezentate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din data de 28 noiembrie care au fost declasificate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
România, afectată de o campanie majoră de influențare a alegerilor și de atacuri cibernetice rusești
Autoritățile din România au prezentat informații despre ceea ce pare a fi o încercare majoră de a interveni în alegerile prezidențiale prin intermediul platformei de socializare TikTok și a unei serii de atacuri cibernetice.
Serviciul Român de Informații afirmă că există semne că efortul a fost „coordonat de un actor sponsorizat de stat”.
Călin Georgescu, un sceptic de extremă dreapta, care l-a lăudat anterior pe Vladimir Putin, era aproape necunoscut în România până când a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de acum două săptămâni.
Acum, serviciile românești de informații afirmă că creșterea sa bruscă și surprinzătoare în popularitate se datorează unei campanii „extrem de organizate” și de „gherilă” pe rețelele de socializare, prin distribuirea de mesaje identice și utilizarea unor persoane influente. Aceștia spun că a fost condusă din „locații externe” pentru a evita anumite controale.
O evaluare separată a serviciilor de informații afirmă că România a fost identificată ca „stat inamic” de către Moscova și ca țintă prioritară pentru ceea ce aceasta numește „acțiuni hibride agresive”.
Informațiile explozive din punct de vedere politic - care au apărut cu doar câteva zile înainte de al doilea tur de scrutin - provin din documente declasificate publicate în această seară de președintele demisionar, Klaus Iohannis.
Acestea dezvăluie modul în care conținutul plătit în sprijinul lui Georgescu a fost promovat pe TikTok, fără a fi marcat ca fiind campanie electorală - încălcând propriile reguli ale platformei și legea electorală. Conținutul altor candidați a fost supus unor controale mai stricte. Georgescu a declarat întotdeauna că nu a cheltuit „nimic” pentru promovarea electorală.
Documentele serviciilor de informații identifică însă un cont TikTok care, potrivit acestora, a efectuat plăți în valoare de 381 000 de dolari (299 819 lire sterline; 361 872 euro) într-o singură lună, începând cu 24 octombrie, către utilizatori care îl promovau pe Georgescu.
Georgescu susține că publicarea documentelor este o încercare coordonată de a bloca candidatura sa.
„Cred că este pentru prima dată în istoria lumii când un stat organizează o acțiune împotriva unui candidat pentru a-l opri să candideze”, a declarat el miercuri într-un interviu televizat. Acesta a negat, de asemenea, că ar cunoaște vreunul dintre influențatorii sau finanțatorii menționați în rapoarte.
Documentele publicate în cadrul acestei acțiuni extrem de neobișnuite erau toate documente redactate pentru o reuniune a Consiliului de Securitate după primul tur al alegerilor prezidențiale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News