Devine tot mai limpede că SUA acordă prioritate descurajării Chinei, în raport cu „asumarea riscurilor” în Europa și în alte părți ale lumii.
Documentul, intitulat „Orientări strategice intermediare pentru apărarea națională”, în unele pasaje, citează literalmente un raport al think tank-ului conservator Heritage Foundation, notează The Washington Post.
Analiza detaliază viziunea președintelui Donald Trump despre cum SUA ar trebui să se pregătească și să câștige un potențial război cu China, iar în același timp să apere Statele Unite de „amenințările din imediata sa vecinătate” și să pună mâna pe Canalul Panama sau Groenlanda.
În ceea ce privește Europa, Pentagonul, având în vedere constrângerile de personal și resurse, va face presiuni pe aliații din Vechiul Continent, Orientul Mijlociu și Asia de Est să cheltuiască mai mult pentru apărare și să-și asume un rol de lider în descurajarea Rusiei, Iranului și Coreei de Nord.
Bombardier american de tip B-52, zburând în formație cu un F-16 Fighting Falcon al României. Photo: ROAF
În timp ce Strategia Națională de Apărare din 2022 a administrației Biden a subliniat importanța alianțelor în contracararea agresiunii ruse, directiva lui Hegseth spune că NATO ar trebui să-și asume „mult mai mult” sarcină, deoarece SUA vor fi reticente în a-și contribui cu forțele, deoarece prioritățile sale se află în altă parte, notează The Washington Post.
Europa nu mai e o prioritate. O potențială invazie chineză a Taiwanului este cea mai mare amenințare
Ghidul de nouă pagini al lui Hegseth pentru apărarea națională americană admite că SUA ar oferi un sprijin substanțial Europei, dor pe componenta de descurajare nucleară, în cazul unei agresiuni ruse, menționând că Washingtonul intenționează să facă presiuni asupra aliaților NATO pentru a prelua apărarea primară a regiunii.
„SUA vor sprijini Europa doar prin descurajarea nucleară împotriva Rusiei, iar NATO ar trebui să se bazeze doar pe forțele americane care nu sunt necesare pentru apărarea patriei sau descurajarea împotriva Chinei”, se arată în document, potrivit The Washington Post.
O creștere semnificativă a ponderii Europei din propria sarcină de apărare, conform îndrumărilor lui Hegseth, va asigura, de asemenea, că NATO poate descuraja sau înfrânge în mod fiabil agresiunea rusă.
China a fost caracterizată de prima administrație Trump și de administrația ulterioară Joe Biden drept cea mai mare amenințare pentru Statele Unite, ceea ce le-a determinat să înceapă pregătirea pentru conflictul din Pacific.
Viziunea Pentagonului sub Hegseth consideră că o potențială invazie chineză a Taiwanului este cea mai mare amenințare și reorientează eforturile militare americane, inclusiv construirea bazei, către regiunea Indo-Pacific.
Noile linii directoare ale Pentagonului includ creșterea prezenței trupelor prin submarine, bombardiere, drone și forțe speciale din Armata și Corpul Marin, precum și un accent mai mare pe bombele care distrug ținte fortificate și subterane.
În același timp, Trump și membrii administrației sale au criticat Taiwanul pentru că nu investește în propria apărare și au îndemnat insula să-și mărească cheltuielile pentru apărare până la 10% din PIB. Acesta este semnificativ mai mult decât cheltuiesc SUA și aliații săi europeni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News