Descurajarea Rusiei. Germania și Polonia plănuiesc să consolideze cooperarea în domeniul apărării

Germania va fi inima Europei / pexels, aliaksei lepik
Germania va fi inima Europei / pexels, aliaksei lepik

Polonia și Germania au convenit să discute despre consolidarea cooperării în domeniul apărării. Ei vor să descurajeze amenințarea rusă în regiune, inclusiv printr-o prezență mai puternică a forțelor NATO pe flancul său estic și prin coordonarea ajutorului pentru Ucraina, a informat Reuters, citând un plan de acțiune comun prezentat de cele două țări.

Polonia și Germania au reluat consultările interguvernamentale după o pauză de șase ani, odată cu vizita oficială a cancelarului german Olaf Scholz la Varșovia, marți.

Extinderea transporturilor și rutelor de transport între Germania și Polonia este cheia nu doar pentru dezvoltarea economică și mobilitatea cetățenilor, ci și pentru asigurarea securității comune, a spus Scholz, care a fost însoțit la Varșovia de o mai mulți miniștri federali și de stat.

Polonia și Germania pot avea idei diferite cu privire la modul de finanțare a proiectelor de apărare, dar vor coopera în continuare la proiecte precum European Sky Shield Initiative (ESSI), a declarat premierul polonez Donald Tusk.

Planul de acțiune comun prevede că Polonia are în vedere aderarea la ESSI. Potrivit presei poloneze, această inițiativă, care include și România, nu este pe placul președintelui conservator Andrzej Duda, care a numit-o un proiect de afaceri german.

Guvernul polonez anterior al partidului Lege și Justiție (PiS), din care a făcut parte și președintele Duda, a dus o politică orientată către naționalism, a criticat adesea Germania, acuzând-o că dorește să domine Uniunea Europeană și că împiedică investițiile strategice în Polonia să întărească concurența.

Guvernul lui Tusk, care a preluat puterea în decembrie anul trecut, a schimbat rapid politica Poloniei față de Germania, a îmbunătățit relațiile bilaterale și a reînnoit cooperarea trilaterală cu Germania și Franța în așa-numitul Triunghi Weimar.

Consultările de marți sunt văzute ca o nouă deschidere a relațiilor dintre Varșovia și Berlin. Partea germană ar putea anunța noua inițiativă ca o compensație pentru suferința polonezilor în timpul ocupației de către Germania nazistă în al Doilea Război Mondial. Potrivit agenției DPA, pachetul pentru Polonia ar trebui să includă nu doar compensații pentru victimele poloneze în viață ale ocupației, ci și ajutor german pentru apărarea flancului estic al NATO.

Amintim că, în februarie, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a sugerat că problema despăgubiri lor plătite de Berlin către Polonia poate fi rezolvată în moduri alternative, cum ar fi investițiile în apărarea comună.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel