Derapaj Igor Dodon: Armata rusă din R. Moldova „asigură liniștea și pacea pe malurile Nistrului”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Ieri peste Prut s-au comemorat 29 de ani de la începutul războiului moldo-rus. Cu acest prilej, preşedintele PSRM, Igor Dodon, exprimă recunoştinţă misiunii de pacificare de pe Nistru, care „asigură pacea şi liniştea pe malurile Nistrului de aproximativ 30 de ani”. Declaraţia a fost făcută de Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi, în Ziua comemorării celor căzuţi în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, împreună cu deputaţii Parlamentului din partea Partidului Socialiştilor am mers în oraşul Vadul lui Vodă unde am depus flori pe podul de pe Nistru, aşa cum facem în fiecare an, începând cu 2012. Am adus un omagiu victimelor şi am subliniat faptul că evenimentele tragice din anul 1992 ce ţin de conflictul transnistrean au devenit cea mai sumbră şi mai tristă pagină din istoria modernă a Republicii Moldova”, a scris Dodon, citat de portalul unionist InfoPrut.

Totodată, fostul președinte al R. Moldova a subliniat că evenimentele tragice din 1992 au devenit cea mai sumbră și mai tristă pagină din istoria modernă a Republicii Moldova.

De asemenea, suntem recunoscători forţelor de menţinere a păcii, care asigură pacea şi liniştea pe malurile Nistrului de aproximativ 30 de ani”, a mai menţionat fostul preşedinte.

Acesta i-a îndemnat „pe toţi politicienii să se abţină de la astfel de declaraţii şi acţiuni care ar putea provoca escaladarea situaţiei de pe Nistru”.

 

Războiul din Transnistria

 

Războiul moldo-rus a izbucnit pe 2 martie 1992. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea unui acord dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

La război au participat aproximativ 28.000 de combatanţi, militari şi rezervişti ai Armatei Naţionale, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne  şi Serviciului de Informaţii şi Securitate, sute de voluntari şi civili. Şi-au pierdut viaţa circa 400 de cetăţeni, iar aproape 1.200 au fost răniţi. Acest conflict s-a soldat şi cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populaţiei civile, amintește sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel