Deranjată de tentativa Germaniei și Franței de a organiza un summit cu Rusia, Ucraina pune sub semnul întrebării intențiile acestora

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata Ucrainei, comemorându-i pe soldații căzuți în Donbas, sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Armata Ucrainei, comemorându-i pe soldații căzuți în Donbas, sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Ucraina a denunţat vineri încercarea eşuată a Germaniei şi Franţei de a relansa dialogul cu Moscova printr-un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, cerând în acelaşi timp explicaţii de la ambasadorii la Kiev ai celor două ţări, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Am vrea să înţelegem mai bine intenţiile Berlinului şi Parisului şi cum se leagă acest lucru de politica de sancţiuni împotriva Rusiei", a spus şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, într-o înregistrare video publicată pe Facebook.

Într-o întâlnire desfăşurată mai târziu în cursul zilei cu ambasadorii francez şi german, Kuleba a spus că această iniţiativă, "contrară politicii de sancţiuni" împotriva Moscovei, "subminează solidaritatea europeană şi "nu ar încuraja" Rusia să respecte acordurile de pace cu Kievul, conform unui comunicat al ministerului rău.

"Părţile s-au pus de acord ca astfel de chestiuni (legate de un summit cu Rusia - n.r.) să fie discutate cu Ucraina înainte de anunţarea lor", a adăugat sursa citată.

 

Polonia, Suedia, Olanda și statele baltice s-au opus inițiativei

 

La o săptămână după întâlnirea de la Geneva între preşedintele rus şi omologul său american Joe Biden, Angela Merkel şi Emmanuel Macron au transmis că îşi doresc să organizeze o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre subiecte importante pentru UE.

Însă propunerea a divizat statele membre, aşa că nu a fost găsit un consens. Ţările baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), Polonia, Suedia şi Olanda s-au opus reluării dialogului, considerând că liderul rus este vinovat de acţiuni agresive împotriva unor ţări europene.

Rusia, care a anexat în 2021 peninsula ucraineană Crimeea, este de asemenea considerată susţinătoarea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, unde războiul din ultimii şapte ani a făcut peste 13.000 de morţi.

Aceasta i-a adus Moscovei sancţiuni europene, în timp ce Germania şi Franţa joacă rolul de mediatori în conflict.

"Din păcate, Rusia nu şi-a manifestat dorinţa de a-şi schimba politica, nici faţă de Ucraina şi nici faţă de UE, prin urmare suntem de părere că reluarea summiturilor este fără fundament", a adăugat Kuleba.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel