Dependentă militar de SUA, Europa vine cu o idee care ridică sprâncene: Un portavion al întregii Europe. Are vreo șansă proiectul?

Darius Muresan |
Data publicării:
Imagine concept a unui avion francez de tip Rafale M decolând cu ajutorul unei catapulte electromagnetice EMALS. Foto: General Atomics via Naval News
Imagine concept a unui avion francez de tip Rafale M decolând cu ajutorul unei catapulte electromagnetice EMALS. Foto: General Atomics via Naval News

Războiul brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a arătat, lucru pe care și liderii vest europeni au fost nevoiți să-l accepte înghițind în sec, dependența militară a Europei față de Statele Unite ale Americii.

Invadarea Ucrainei a paralizat politic și militar Uniunea Europeană. În pofida sprijinului pe care l-au acordat statele europene Ucrainei, mai ales după decizia de a se rupe brutal de dependența de gazul rusesc, Ucraina nu ar fi rezistat mai mult de o lună în fața tăvălugului rus fără Statele Unite ale Americii. 

SUA sunt principalul furnizor de armament pentru Ucraina, iar Washingtonul trage după el și Europa. Criza majoră și războiul fără precedent din Europa după cel de-al doilea Război Mondial au arătat în cele din urmă capacități limitate din punct de vedere militar al statelor UE să gestioneze un conflict de o asemenea anvergură. 

În 2020 președintele francez Emmanuel Macron vorbea inclusiv de faptul că NATO e în „moarte cerebrală”, liderii vest europeni încercând, inclusiv pe plan militar, o ruptură treptată de SUA. Sunt în continuare multe proiecte comune între statele UE în ceea ce privește dezvoltarea de capabilități militare, lucru de altfel benefic, existând numeroase programe europene de apărare în baza PESCO, însă dezvoltarea unei structuri militare europene, popular numite „armată europeană”, e foarte, foarte departe.

 

O idee SF: Construirea unui portavion european. De ce ideea are zero șanse de reușită

 

2. Grup de lu... (grup-de-lupta-portavion-charles-de-gaulle_98303200.jpg)

Grup de lupta portavion francez Charles de Gaulle  Sursa foto: Twitter

Industria de apărare europeană e implicată în multe proiecte, multe întâmpinând dificultăți din cauza modului diferit de abordare între statele participante la aceste proiecte.

Însă un proiect cel puțin ambițios care a ridicat numeroase sprâncene e nici mai mult nici mai puțin decât un portavion european.

Comisarul european pentru piața internă Thierry Breton, în cadrul conferinței European Defence & Security Conference, a declarat în discursul său privind importanța cooperării în domeniul apărării între statele membre UE, că „pe termen mediu și lung e inevitabil să nu ne gândim și la un portavion european”. 

Experții publicației franceze de apărare Opex 360 au analizat declarația comisarului european cu privire la construirea pe termen mediu și lung a unui portavion european, considerând proiectul „nerealist”.

Ei explică faptul că un asemenea portavion nici nu ar avea sens în contextul în care din 27 de state membre ale UE doar, dintre care nu toate au acces la mare, doar trei țări dețin experiență și capacități de operațiuni de aviație navală. Acestea sunt Franța, Italia și Spania. Țările de Jos (Olanda) ar fi putut completa lista, dar au abandonat de mult timp ideea unui portavion, încă din 1968 când HNLMS Karel Doorman a ieșit din serviciu.

Mai mult, dintre cele trei țări doar Franța deține un portavion cu sistem de decolare CATOBAR.  Sistemul de decolare CATOBAR (Catapult Assisted Take-off Barrier assisted recovery) este sistemul de decolare care operează cu catapulta cu aburi sau catapulta electromagnetică.

La toate acestea se adaugă invetițiile imense care vor fi necesare, aspectele tehnologice, resurse umane și nu în ultimul rând interesele diferite ale statelor și specificul fiecărui stat.

Astfel, șansele unui portavion european, pe termen mediu și lung, sunt aproape nule.

Amintim că inclusiv programul Eurotank, viitorul tanc germano-francez este blocat ca urmare a intereselor diferite. După cum s-a dovedit, Franța dorește un tanc care să fie uşor transportat pe cale aeriană, de fapt, un vehicul blindat ușor, dar Germania vrea un descendent pentru Leopard 2 - un tanc greu. 

E foarte greu de imaginat că se va ajunge la un consens în cazul unui portavion european, o propunere a comisarului european Thierry Breton cu șanse aproape zero de izbândă.

CITEȘTE ȘI: Avioanele Rafale M franceze vor decola de pe noul portavion al Franței folosind EMALS - catapulte electromagnetice americane

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel