Dependența de gazul rusesc, o lecție în relația cu China. Cătăuță: România a înțeles că se expune unei vulnerabilități

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

În pofida războiului neprovocat generat de Federația Rusă în Ucraina, toate datele economice și militare indică clar faptul că marea provocare pentru Occident în următorii ani va fi China.

Ana Maria Cătăuță, deputat, vicepreședinte al Grupului PRO-America din Parlamentul României și membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, a fost prezentă la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania unde a discutat inclusiv de provocarea pe care o reprezintă China.

Ea subliniază faptul că la Washington americanii se uită cu mare atenție către China, urmărind atent inclusiv dezvoltarea militară a Beijingului. 

 

„Un element de vulnerabilitate pentru statul român

 

Ana Cătăuță spune că Europa trebuie să fie foarte atentă la modul în care interacționează cu China, dând exemplul vulnerabilității tehnologiei 5G. Ea a salutat decizia României de a exclude companiile chineze din acest proces, dar a subliniat că o relație economică cu China trebuie să existe, dar nu pe tehnologii sensibile.

„În acest context trebuie să fim atenți la modul în care interacționăm. O interacțiune trebuie să existe în mod evident, mai ales în domeniul comercial. Dar trebuie să fim foarte atenți în domeniul informatic, cât permitem și nu permitem altor state, inclusiv Chinei, să aibă acces. Din acest motiv cred că decizia României de anul trecut, de a nu mai permite companiilor chinezești să fie parte din proiectele de infrastructură de 5G, este una bună”, a declarat Ana Cătăuță la Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania. Ea a amintit că prin proiectul legislativ companiile au primit termen de 3 ani să înlocuiască componentele tehnice de 3G și 4G.

„Prezența lor acolo putea reprezenta un element de vulnerabilitate pentru statul român. Trebuie să fim foarte atenți. Dacă vrea să vină o companie chinezească să construiască autostrăzi, cum e cazul Georgiei spre exemplu, nu e nicio problemă atâta timp cât sunt respectate angajamentele și regulile. Dar când vorbim de domenii mai sensibile acolo trebuie să avem grijă.

Pe de altă parte atât UE cât și NATO trebuie să-și îmbunătățească capacitatea de producție a unor materiale. Spre exemplu, acum, aproximativ 70% din componentele pentru eoliene sunt produse și importate din China. Ușor va trebui să echilibrăm acest procent. China rămâne un partener economic, dar pe zona de apărare și informații trebuie să ne uităm cu atenție la elemente și evoluții”, a mai afirmat Ana Cătăuță.

Membra Adunării Parlamentare a NATO din partea delegației României a dat exemplul gazului rusesc, care ar trebuie să fie o lecție. În acest sens Europa trebuie să fie foarte atentă să nu devină dependentă economic de China, lucru care ar face-o extrem de vulnerabilă în fața dragonului roșu asiatic. 

„În acest moment, China este o provocare pentru NATO și trebuie să fim atenţi. Este evident și normal că trebuie să continuăm relaţiile de aderare, inclusiv cele comerciale, însă trebuie să avem mare grijă la dependențele care s-ar putea naște.

 

Războiul din Ucraina care ne-a arătat cât de periculoasă e dependența de gazul rusesc trebuie să fie o lecție și în relația cu China

 

Aşa cum războiul din Ucraina ne-a arătat cât de periculoasă a fost dependenţa faţă de gazul rusesc, este foarte important să ne uităm şi la dependențele economice pe care le avem faţă de China. Este normal să avem relaţii comerciale, dar este important să nu existe pe lanţul de aprovizionare elemente de care să depindem într-un mod decisiv", a conchis Ana Cătăuță.

CITEȘTE ȘI: China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”

Urmăriți integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care Ana Cătăuță analizează războiul rus de agresiune după ministeriala istorică a NATO de la București, o nouă strategie pe zona Mării Negre și provocarea chineză:

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel