Pentagonul a informat marți că acordul propus va ajuta la îmbunătățirea capacității regatului de a face față actualelor și viitoarelor amenințări într-o regiune în care riscurile cresc din cauza fluctuațiilor geopolitice și a răspândirii grupărilor teroriste în regiunea Sahelului african.
Pentagonul a precizat că Departamentul de Stat a aprobat, de asemenea, vânzarea potențială de sisteme de luptă comună (JSOW) și a materialelor conexe către Rabat în valoare de până la 250 de milioane de dolari.
Principalii contractori pentru sistemele HIMARS sunt Lockheed Martin, Harris, Raytheon, Cobham, Oshkosh Defense, AAR și AM General, iar principalul contractor pentru arme JSOW este Raytheon.
Departamentul a menționat că Agenția de Cooperare în Securitate pentru Apărare a eliberat marți certificarea necesară pentru a notifica Congresul despre această potențială vânzare.
Marocul cere SUA lansatoare de rachete Himars
Guvernul marocan a solicitat achiziționarea a 18 lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS, 40 de sisteme de rachete tactice pentru armată, 36 de sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată, 36 de focoase de schimb pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) și nouă vehicule multifuncționale cu mobilitate ridicată (HMMWV).
Potrivit Pentagonului, Marocul a comandat și 18 sisteme de date tactice pentru artilerie, echipamente de comunicații, dispozitive GPS, camioane militare și alte materiale tehnice.
Departamentul de Apărare al SUA a precizat: "Vânzarea propusă ar sprijini politica externă și securitatea națională a Statelor Unite, ajutând la îmbunătățirea securității unui aliat major din afara NATO, care continuă să fie o forță importantă pentru stabilitatea politică și progresul economic în Africa de Nord".
Acordul Departamentului de Stat al SUA va consolida parteneriatul strategic dintre Washington și Rabat în domeniul militar și de securitate și va îmbunătăți capacitățile Marocului de a face față și de a descoperi amenințările actuale și de a crește monitorizarea frontierelor sale, aspect care va ajuta la menținerea stabilității și securității regionale. Acordul nu va schimba echilibrul militar în regiune
În octombrie 2020, Rabat și Washington au semnat un acord militar valabil pe un deceniu, care include o foaie de parcurs în domeniul apărării militare între cele două țări, cu scopul de a consolida cooperarea împotriva amenințărilor comune.
Acordul a inclus și angajamentul Washingtonului de a ajuta regatul să își modernizeze și să-și dezvolte sectorul militar, potrivit ministrului marocan de externe Nasser Bourita.
Pe lângă planurile de reabilitare a aeronavelor de luptă și a elicopterelor de atac, Marocul se îndreaptă spre înființarea de ateliere pentru fabricarea de drone și reabilitarea aeronavelor Kanadir specializate în stingerea incendiilor.
Creșterea bugetului de apărare al Marocului indică tendința Regatului de a-și consolida apărarea și de a-și dezvolta arsenalul de diverse arme. Bugetul de apărare a fost stabilit la 17 miliarde de dolari conform Legii de finanțare din 2023, iar ponderea cea mai mare a fost alocată la rubrica "achiziție și repararea echipamentelor Forțelor Armate Regale și sprijinirea și dezvoltarea industriei de apărare", pentru care a fost alocat un pachet financiar consistent. Acesta a fost estimat la 11,2 miliarde de dolari, în creștere cu circa 47 de milioane de dolari față de legea bugetului pentru anul precedent.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News