În zilele noastre, “elephant walk” are ca scop principal demonstrarea pregătirii și a capacității unei baze aeriene și a unităților sale constitutive de a ridica rapid în aer un număr mare de avioane, așa cum ar putea fi necesar în timpul unei situații critice.
Deși aceste tipuri de exerciții au devenit frecvente în cadrul armatei americane în ultimii ani, este foarte puțin obișnuit ca la acestea să participe bombardiere.
Având în vedere că Forțele Aeriene operează în prezent doar 20 de aeronave B-2, cele opt bombardiere confirmate că au participat la mersul elefantului și la lansarea în masă reprezintă 40% din întreaga forță a acestei capabilități considerate „glonțul de argint”.
Conform Tratatului New Start, SUA au 11 sau 12 bombardiere B-2 desfășurate în diferite baze și menținute gata de luptă în orice moment, ca parte a capabilităților nucleare pregătite pentru luptă. Tocmai de aceea faptul că opt aeronave au fost prezente într-o singură bază aeriană și ridicate în aer în același timp poate fi considerat un eveniment major.
„Afișăm aici capacitatea de a genera și introduce [B-2] sub un control mai atent și mai rapid decât în misiunea de zbor obișnuită de zi cu zi”, a declarat căpitanul Richard Collier, directorul de operații al Escadrilei 509 de întreținere a aeronavelor. „Aici le demonstrăm adversarilor noștri, precum și nouă înșine, cât de bine putem performa.”
Demonstrația de forță cu bombardiere B-2, un mesaj către Coreea de Nord?
Au existat opinii potrivit cărora cea mai recentă demonstrație cu bombardierele B-2 s-a dorit un semnal destinat special Coreei de Nord, pe fondul unei perioade de tensiuni în creștere în peninsula coreeană. Cu toate acestea, exercițiul de la Whiteman s-a încheiat înainte de cel mai recent test al rachetei balistice intercontinentale nord-coreene Hwasong-17, capabilă să atingă ținte în Statele Unite continentale.
Foarte probabil, însă, exercițiul a fost destinat afișării la modul general a forței aeriene strategice, indiferent de scenariu, un important destinatar al mesajului fiind China.
Beijingul a organizat recent un exercițiu similar cu opt bombardiere H-6K. Aeronava rămâne deocamdată principalul bombardier cu rază lungă de acțiune al Chinei, fiind o dezvoltare locală a modelului sovietic Tu-16 Badger care a zburat pentru prima dată în 1952.
De cealaltă parte B-2 Spirit este cel mai scump avion din istorie. Costul dezvoltării sale este estimat la 44,75 miliarde de dolari, în timp ce costul unei aeronave, la prețurile anilor 90, este de peste 2 miliarde de dolari. De asemenea, costul unei ore de zbor era estimat la 135 mii de dolari la nivelul anilor 2010.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News