Demonstrație de forță rară a SUA în Europa. Avioane F-35, într-o misiune fulger, au exersat lovirea unor ținte care apar pentru foarte puțin timp

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
F-35 Lightning II / US Air Force
F-35 Lightning II / US Air Force

Pentru a treia oară în acest an, Comandamentul Aerian al NATO desfășoară în zona baltică un exercițiu F2T2, care presupune lovirea unor ținte care apar pentru foarte puțin timp.

Ca și la exercițiile anterioare, piesele centrale au fost avioanele stealth F-35 și aeronavele de realimentare în aer.

Avioane de luptă F-35A Lightning II și aeronave de realimentare în aer KC-135 Stratotanker ale Forțelor Aeriene americane, precum și avioane F-35 operate de aliații NATO ”au participat marți, deasupra Poloniei, la un exercițiu de găsire, fixare, urmărire și țintire (în engleză find, fix, track, and target  - prescurtat F2T2)”.

Avioanele americane F-35 au venit de la Aripa 48 Luptă în timp ce aeronavele KC-135 de la Aripa 100 Realimentare, ambele dislocate dislocate în Marea Britanie la Lakenheath respectiv Mildenhall.

Activitățile de pregătire F2T2 au ca scenarii descoperirea și identificarea unor ținte sensibile la timp, prin folosirea de senzori dispuși în orice mediu de luptă și lovirea țintelor cu arme adecvate indiferent de mediul în care se află respectivele arme.

”Exercițiile F2T2 sunt operații pe mai multe domenii care pot include participanți din domeniile aerian, terestru, maritim, cibernetic și spațial. În acest exercițiu, aeronavele aliate ale SUA și ale NATO au fost folosite pentru a localiza ținte noționale (de exercițiu – nota autorului) și pentru a comunica locațiile țintei activelor de la sol cu ​​capacitatea de a lovi într-un timp limită stabilit”, au precizat Forțele Aeriene americane din Europa, pe 15 august, într-un comunicat de presă.

Celelalte două exerciții F2T2 din 2024 s-au desfășurat de asemenea în spațiul aerian baltic, primul având loc, în februarie, tot deasupra Poloniei, iar cel de-al doilea în luna mai, în zona țărilor baltice.

Deși scenariul general al celor trei exerciții a fost asemănător, fiecare dintre ele a avut unele  particularități.

Exercițiul din februarie a presupus descoperirea țintei de către un avion de supraveghere și avertizare timpurie, un E-3A AWACS al NATO, pentru ca ținta să fie angajată de avioane F-35 americane și olandeze.

Exercițiul din luna mai a adus împreună, pe lângă avioanele F-35 americane și olandeze, și aeronave F-16 americane de la Baza Spangdahlem din Germania. Unele dintre aeronave au desfășurat misiunea de căutare și identificare a țintei, iar celelalte au efectuat lovirea acesteia.

În august, avioane F-35 americane și aliate au descoperit și identificat ținta ale cărei coordonate au fost transmise unei arme de la sol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel