Demonstraţie de forţă a SUA | Bombardiere B-1 în spaţiul aerian al Mării Siberiene de Est

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele aeriene ale SUA au efectuat un zbor de antrenament, cu trei bombardiere strategice B-1 Lancer, peste Marea Siberiană de Est, la nord de extremul orient rus, ca parte a unei serii de manevre militare despre care armata americană a declarat vineri că sunt menite să demonstreze capacitatea Statelor Unite de a-şi susține aliații.

Publicitate

Cum probabil era de aşteptat, Rusia a reacţionat la demonstraţia de forţă a US Air Force, iar un oficial militar rus de rang înalt a catalogat zborul celor trei bombardiere americane peste Marea Siberiană de Est drept „ostil și provocator”.

Zborul celor trei bombardiere B-1 Lancer, aparţinând bazei forţelor aeriene americane din Dyess, Texas, a efectuat joi o misiune similar cu cea efectuată în urmă cu o săptămână de care trei bombardiere B-52 peste spațiul aerian ucrainean, în apropiere de flancul sud-vestic al Rusiei.

Comandamentul European al Statelor Unite (EUCOM) a declarat că, în urma zborului din Texas către Marea Siberiană de Est, bombardierele B-1 Lăncer au aterizat la o bază aeriană americană din Alaska.

EUCOM, cu sediul la Stuttgart, a declarat într-un comunicat de presă că US Air Force a demonstrat prin acest exerciţiu ca bombardierele strategice americane sunt capabile să efectueze orice misiune, oriunde în întreaga lume, în orice moment. 

În comunicatul EUCOM se mai precizează că misiunile strategice efectuate de bombardierele americane ilustrează în mod clar capacitatea Forțelor Aeriene SUA de a executa continuu misiuni şi de a veni în sprijinul aliaților și partenerilor Statelor Unite.

SUA desfășoară în mod regulat manevre aeriene, navale și terestre în și în jurul Europei, dar un ofițer militar rus de rang înalt a declarat vineri că numărul zborurilor efectuat de SUA și NATO în apropierea frontierelor Rusiei a crescut semnificativ în acest an.

Citeşte şi: Spaţiul aerian al Mării Azov | Opt avioane rusești au încercat să intercepteze bombardierele americane B-52 (Foto/Video)

Serghei Surovikin, comandant-șef al Forțelor Aerospațiale Ruseşti, a declarat vineri reporterilor, citat de site-ul rus de propagandă Sputnik, că doar în luna august avioanele de luptă ruseşti au fost ridicate de la sol de 27 de ori pentru a intercepta, în spaţiul aerian al Mării Baltice, Mării Barent şi Mării Negre, avioane militare ale SUA şi a altor state membre NATO.

Citeşte şi: NATO: Un avion rusesc Su-27 a încălcat spaţiul aerian al NATO (Foto)

Cu toate acestea, Serghei Surovikin, a uitat să menţioneze, sau mai bine zis nu a vrut să spună, că niciun avion militar american sau al altui stat membru NATO, nu a încălcat spaţiul aerian al Rusiei şi nici nu au recurs la manevre agresive, aşa cum fac piloţii ruşi.

Citeşte şi: Aeronavele rusești au interceptat „nesigur și neprofesionist” bombardierul B-52H al SUA, în zona Mării Negre (VIDEO)

Surovikin a ţinut să precizeze că bombardierele strategice americane B-52 au efectuat exerciții la sfârșitul lunii august și la începutul lunii septembrie, aproape de granițele rusești, lângă Crimeea și exclava rusă Kaliningrad.

După cum ne-am obişnui, ca orice alt oficial rus, generalul Surovikin a ţinut să exagereze în declaraţii spunând că avioanele americane au efectuat mai multe încercări de a se apropia de granița rusească, dar au fost împiedicate de avioanele ruseşti de vânătoare, ba chiar ar fi simulat atacuri împotriva Rusiei cu rachete de croazieră. Acesta nu a prezentat dovezi care să susţină declaraţiile sale, astfel că ne rezervăm dreptul de a le privi cu scepticism.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel