Demonstrația maritimă OCEAN2020, sub egida Agenției Europene pentru Apărare

DefenseRomania Team |
Data publicării:

În zona golfului Hano din Marea Baltică (largul coastei de sud a Suediei), a fost finalizată, cu succes, cea de-a doua demonstrație maritimă din cadrul proiectului OCEAN2020 (Open Cooperation for European mAritime awareNess 2020).

Publicitate

Proiectul este al Uniunii Europene și vizează construirea unei imagini maritime foarte detaliate prin activități de cercetare și integrare a datelor și informațiilor din multiple surse, inclusiv sisteme fără pilot, pentru a asigura dominanța maritimă.

Activitățile maritime, desfășurate în perioada 25 – 26 august, au reunit 12 sisteme fără pilot (navale și aeriene), 4 nave militare, 5 sisteme tactice de comandă și control, un sistem satelitar de observare a Pământului, un avion de cercetare (echipat cu radar de ultimă generație de la Hensoldt) și un prototip al unui Centru de Operații Maritime al UE (EU-MOC) instalat la sediul Agenției Europene pentru Apărare (EDA).

Demonstrația a avut următoarele obiective: lansarea și recuperarea sistemelor fără pilot (UUV – vehicule subacvatice fără pilot) de la bordul unei nave, integrarea între sistemele tactice și centrul de comandă tactic, coordonarea între activele fără pilot care operează în echipă cu utilizarea inteligenței artificiale (AI), îmbunătățirea imaginii de nivel tactic și operațional asupra zonei de responsabilitate/angajare, prin fuziunea datelor de la senzori multipli.

Sistemele fără pilot implicate în demonstrație au aparținut companiilor: Saab (3), IOSB (2), TNO (2), Leonardo, Safran, Bluebear, CMRE și GMV. Navele militare cu echipaj au venit din Suedia (HMS Pelikanen – pentru recuperarea torpilelor de exercițiu), Lituania (P11 Žemaitis – navă ușoară de patrulare costieră) , Germania (nava Planet pentru cercetare hidrografică), Polonia (dragorul de mine Ceaika). Sistemul de sateliți COSMO – SkyMed (italia) a asigurat cercetarea prin radar de pe orbita Pământului.

Comanda operațională a fost exercitată de la Centrul de Operații Maritime al UE (EU-MOC) dezvoltat de companiile Indra și IOSB, care au asigurat și interconectarea prin rețeaua MARSUR cu MOC al Forțelor Navale Spaniole.

Comanda tactică (CTG - Commander Task Group) a experimentului, cu punctul de lucru tot pe uscat, a întrebuințat sistemele de management a luptei 9LV și Guardion dezvoltate de SAAB, respectiv TNO, precum și sistemul de comandă-control (C2) Qinetiq.

Bazându-se pe experiența acumulată în primul experiment din Golful Taranto, Italia (2019), a doua demonstrație maritimă s-a axat pe două scenarii: o amenințare de mare viteză la suprafață apei și activități necunoscute sub apă.

Primul scenariu a combinat acțiuni de supraveghere și interdicție, în care au fost  implicate mai multe amenințări de suprafață cu toate tipurile de sisteme fără pilot. În cel de-al doilea, s-a exersat detectarea și identificarea amenințărilor subacvatice plantate de submarine ostile (de exemplu, mine navale sau dispozitive explozive improvizate), precum și detectarea infiltrării forțelor speciale ostile pe o zonă de coastă.

În proiectul OCEAN2020 sunt implicate 43 de entități (companii, institute de cercetare și ministere ale apărării) din 15 țări ale UE (Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia), precum și Organizația NATO pentru Știință și Tehnologie.

OCEAN2020, cel mai mare proiect de cercetare în domeniul apărării al UE, cu o finanțare de 35,48 milioane euro, se desfășoară în perioada 2018 - 2021.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel